Każdy kto decyduje się na przejście na dietę wegetariańską zastanawia się, jak skomponować zbilansowane, pełnowartościowe posiłki bez użycia mięsa. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest łączenie ze sobą 4 najważniejszych grup pokarmów.
4 najważniejsze pokarmy w diecie wegetariańskiej
1. Owoce i warzywa
To podstawa diety wegetariańskiej. Oczywiście najlepiej hodować je samemu, kiedy nie ma jednak takiej możliwości, należy wybierać te ekologiczne, „prosto z grządki” od rolnika.
Warzywa i owoce są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Powinny one stanowić fundament każdej diety bezmięsnej.
2. Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe takie jak fasola, soja, ciecierzyca, soczewica czy groch to najlepsze z możliwych źródło białka roślinnego. Potrawy z nich wykonane (tofu, hummus, falafel) są pożywne, bogate w błonnik, witaminy oraz minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
3. Orzechy i nasiona
Odpowiednio dobrane orzechy i nasiona dostarczają organizmowi niezbędnego białka, błonnika i zdrowych tłuszczów nienasyconych. Ponadto spożywając je regularnie w odpowiednich ilościach uzupełniamy poziom witaminy E, żelaza i cynku. Szczególnie zaleca się jedzenie alkalicznych migdałów oraz siemienia lnianego i sezamu.
4. Zdrowe oleje (tłoczone na zimno)
Oleje, zwłaszcza tłoczony na zimno olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, migdałowy i kokosowy, dzięki zawartości tłuszczy jednonienasyconych oraz wielonienasyconych z wysoką zawartością kwasów Omega-3 i Omega-6, przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, m.in. dla układu krążenia.
Dieta wegetariańska wcale nie taka straszna
Dieta wegetariańska wcale nie jest tak trudna do skomponowania, jak niektórym się wydaje. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie proporcje poszczególnych podstawowych grup pokarmowych. Pomoże to dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Rośliny w 100% mogą z powodzeniem zastąpić mięso.