Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta ~ Emocje

Odkwaszanie organizmu poprawia samopoczucie przy depresji

24 maja 2016
Odkwaszanie organizmu poprawia samopoczucie przy depresji
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Dieta roślinna oparta na warzywach, owocach, kiełkach, pestkach, roślinach strączkowych i oliwach pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawia samopoczucie przy depresji. Udowodniono to badaniami opublikowanymi w magazynie BMC Medicine. Obszerne badania przeprowadzone na ponad 15 tysiącach osób pokazały związek między zdrowym odżywianiem, niedoborem wartości odżywczych w organizmie, a stanem psychicznym człowieka.

Dieta a samopoczucie – badanie

Przeprowadzone badania dały początek szerszemu spojrzeniu na zdrowie psychiczne w kontekście zdrowego odżywiania. Został zbadany bezpośredni wpływ nawyków żywieniowych na ryzyko wystąpienia depresji.

W trakcie badania pod lupę wzięto trzy rodzaje diet:

  • śródziemnomorską
  • dietę prowegańską
  • alternatywną dietę prozdrowotną indeks 2010

Uczestnicy badania zostali poproszeni o uzupełnianie raportów z trzymania diety oraz jej atrakcyjności. Im wyższy wynik został wskazany, tym uczestnik trzymał zdrowszą dietę.

Produkty spożywcze takie jak mięso czy słodycze (źródła nasyconych tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów i kwasów tłuszczowych) były nisko punktowane w ocenie diety, natomiast orzechy, owoce i warzywa (zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3 i 6, minerały i witaminy) były oceniane wysoko.

Jedna z głównych osób nadzorujących przebieg badań, Almudena Sanchez-Villegas z Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria mówiła w wywiadzie: Chcemy zrozumieć, jaka rolę odgrywa odżywianie w odniesieniu do zdrowia psychicznego. Wierzymy, że pewne nawyki żywieniowe są w stanie ochronić nasz umysł. Wszystkie wprowadzone do badania diety wpływają pozytywnie na zdrowie umysłu.

15 093 osoby biorące udział w badaniu były wolne od stanów depresyjnych w początkowej fazie badania. Rozpoczęliśmy wprowadzanie diet 21 grudnia 1999 roku. Wszystkie diety były dopasowywane indywidualnie, wzięliśmy pod uwagę również takie schorzenia badanych osób, jak cukrzyca, czy otyłość.

Kwestionariusze ankietowe były wypełniane przez uczestników przed rozpoczęciem badań oraz po 10 latach trwania projektu. Spośród 1550 uczestników została w pewnym okresie po zakończeniu eksperymentu stwierdzona depresja lub stany depresyjne. Część z uczestników, która nie trzymała diety, po zakończeniu badania przyjmowała również antydepresanty.

Jako najlepsza spośród testowanych została oceniona alternatywna dieta prozdrowotną indeks 2010. Jednak jej dobroczynne właściwości są silnie kojarzone z jej podobieństwami do drugiej badanej diety – śródziemnomorskiej. Obie diety bogate były w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, składały się w znacznej mierze z warzyw, owoców, pestek, roślin strączkowych i niewielkich ilości wina.

Wyniki

Almundena Sanchez-Villegas mówiła w wywiadzie „Powiązania między dietą i zdrowiem psychicznym mogą być znaczące. Odnotowaliśmy u uczestników badania pozytywne zmiany w nastawieniu do życia po pewnym czasie od rozpoczęcia diety. Jednak nawet niewielkie odstępstwa w trzymaniu diety sprawiały, że wyniki badań stawały się nieoczywiste, a pozytywny wpływ diety nie dawał tak dobrych efektów, jak u osób przestrzegających diety.

W wyniku obserwacji stwierdziliśmy, że raz osiągnięta równowaga organizmu nie poprawia się i nie pogorszy, nawet jeśli organizm odżywia się jeszcze zdrowiej niż dotychczas. Potwierdziły się nasze przypuszczenia, że zdrowe nawyki żywieniowe wpływają na pozytywne myślenie i nastawienie do życia. Badając odstępstwa od wprowadzanej w badaniu diety, potwierdziliśmy również pewne hipotezy dotyczące wyjątkowo źle wpływających na umysł człowieka pokarmów, które zwiększają ryzyko wystąpienia depresji”.

Wyniki badań, które zostały opublikowane, były oparte na okresowych raportach stanu zdrowia uczestników badania oraz kontrolnych wizytach u psychologa. Wciąż potrzeba jednak bardziej szczegółowych badań, aby określić dokładniejszy wpływ każdego produktu na zdrowie. Potrzeba też więcej czasu, żeby określić jasno, które składniki odżywcze mają największy wpływ na występowanie u człowieka depresji i stanów depresyjnych.

co jeśćdepresjadietadieta odkwaszającadieta przy depresji

Related Posts

Choroby wywołane zakwaszeniem: kamienie nerkowe, nadciśnienie tętnicze, nastroje depresyjne

Choroby wywołane zakwaszeniem: kamienie nerkowe, nadciśnienie tętnicze, nastroje depresyjne

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Długotrwały stan zakwaszenia osłabia organizm, bywa źródłem wielu chorób lub jest jednym z czynników prowadzącym do ich rozwoju. W poprzednim artykule przedstawiliśmy trzy przykłady – fibromialgię, grzybice, kamienie żółciowe. Dziś będzie […]

Alkaliczny styl życia: zasadowe podejście do optymalnego poziomu zdrowia

Alkaliczny styl życia: zasadowe podejście do optymalnego poziomu zdrowia

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Nasze ciała zostały zaprojektowane by być zdrowe, szczupłe i energiczne. Mieliśmy mieć gładką, elastyczną skórę i szybki umysł. Zamiast tego mamy nadwagę, jesteśmy zmęczeni i słabi. Dlaczego? Nowa Biologia „Nowa Biologia” […]

Koniec z dną moczanową po 25 latach!

Koniec z dną moczanową po 25 latach!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Bez względu na to, z jakim wyzwaniem zdrowotnym zmagasz się Ty lub ktoś z Twoich bliskich, ta historia dostarczy dodatkowej motywacji i wiary w siebie. Jest to relacja walki pewnego człowieka, […]


Czy sód albo potas mogą uratować Ci życie?
Historia Pam – drobna zmiana doprowadziła do znacznej poprawy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl