Naleśniki to świetny pomysł na lekkie danie obiadowe lub sycące śniadanie. Poniższy przepis został opracowany dla osób będących na diecie alkalicznej, lecz najprawdopodobniej przypadnie on do gustu zarówno miłośnikom lekkich, warzywnych posiłków, a także osobom, które na co dzień jedzą mięso.
Naleśniki gryczane z warzywami
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej bądź razowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól do smaku
- 1 szklanka wody
- mleko roślinne lub większa ilość wody
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 średni seler
- 1 duża pietruszka
- 5 średnich marchewek
- 1 cebula
- łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na ciasto zmiksować, dodając tyle mleka roślinnego, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Usmażyć cienkie naleśniki.
- Seler, pietruszkę i marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać starte warzywa i przesmażyć, mieszając.
- Dodać przyprawy, odrobinę wody i dusić pod przykryciem przed około 20 minut.
- Wyrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
- Farszem smarować naleśniki i składać w kopertkę.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z książki Beaty Sokołowskiej Alkaliczny styl życia.