Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Czym może nas zaskoczyć biała kapusta?

11 sierpnia 2019
Czym może nas zaskoczyć biała kapusta?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Biała kapusta zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Można ją spożywać na surowo, gotowaną, kiszoną, duszoną, a także smażoną. Jest ceniona nie tylko za walory smakowe i szerokie zastosowanie kulinarne. To niepozorne warzywo niezwykle korzystnie działa na organizm – już w czasach starożytnych ceniono jej lecznicze właściwości.

Biała kapusta – właściwości

Biała kapusta to przede wszystkim znakomite źródło witaminy C, która jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, układ krążenia, jest naturalnym antyoksydantem – a to zaledwie kilka jej cennych właściwości.

Kapusta zawiera również dużo witaminy K1, która jest szczególnie cenna dla osób mających problemy z krzepliwością krwi. Zaledwie 100 gramów kapusty zapewnia około 40% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

W białej kapuście znajdziemy także: witaminę A, E, witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, sód, mangan, fosfor, błonnik, fitozwiązki, związki o działaniu antynowotworowym (indolo-3-karbinol, izotiocyjanina oraz sulforan). Między innymi te związki sprawiają, że kapusta:

  • reguluje pracę jelit
  • obniża poziom “złego” cholesterolu
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn
  • wspomaga odchudzanie
  • chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów
  • odkwasza organizm i dba o równowagę pH

Sok z kapusty

Sok z kapusty zajmuje szczególne miejsce w medycynie ludowej. Jego regularne picie wzmacnia odporność, łagodzi wrzody żołądka, a stosowane zewnętrznie pomoże zagoić małe rany na skórze i zmniejszy bóle reumatyczne.

biała kapust

Kiszona kapusta nie tylko na odporność

Kapusta kiszona nie bez przyczyny zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Powszechnie wiadomo, że zawiera ona dużo witaminy C (więcej niż surowa biała kapusta), dlatego warto ją jeść zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Nasz układ odpornościowy będzie za to wyjątkowo wdzięczny. Kiszonki z tego warzywa to także świetne źródło probiotyków, czyli żywych drobnoustrojów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania (np. Lactobacillus). To między innymi one przywracają równowagę mikroflory bakteryjnej, łagodzą objawy nietolerancji pokarmowych, a także zwiększają wchłanianie substancji odżywczych z jedzenia.

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Mimo wielu cennych właściwości, niektórzy powinni uważać z jedzeniem kapusty. Chodzi przede wszystkim o osoby, które mają problemy trawienne (kapusta wzdyma), osoby z niedoczynnością tarczycy (kapusta zawiera substancje wolotwórcze), a także osoby z żylakami (warzywo to “zagęszcza” krew).


Co warto wiedzieć o chlorofilu?
Odkwaszające naleśniki gryczane z warzywami

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl