Warto jeść zupy: są one lekkostrawne, zawierają cenne składniki odżywcze i zwykle są łatwe w przygotowaniu. Fantazja kulinarna miłośników gotowania nie zna granic – w książkach kulinarnych i w internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na zupy z niemal każdego produktu żywnościowego. Warto jednak szczególnie zwrócić uwagę na zupy, które są nie tylko smaczne i apetyczne, lecz również takie, które idealnie wkomponowują się w dietę odkwaszającą organizm. Dziś prezentujemy jeden z takich przepisów – przepis na odkwaszającą zupę z kaszy jaglanej.
Zalety kaszy jaglanej
Zanim przejdziemy do przepisu, warto poznać najważniejsze zalety jaglanki. Kasza jaglana jest alkaliczna i jest źródłem węglowodanów złożonych, co powoduje, że na długo pozostawia uczucie sytości. Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych działa korzystnie na organizm:
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci,
- wspomaga przemianę materii,
- zaopatruje organizm w energię,
- jest lekkostrawna,
- podnosi odporność organizmu,
- „osusza” organizm, co jest korzystne przy katarze, kaszlu, zapaleniu oskrzeli.
Odkwaszająca zupa z jaglanki
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2.5 litra wrzątku
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka masła
- por, cebula, 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczka majeranku
- szczypta chili
- 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego)
- gałązka naci selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 2 ziemniaki
- nać pietruszki, sól
WYKONANIE:
Kaszę wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, wsypać do wrzątku, dodać kminek, masło, pora pokrojonego w talarki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę, zmiażdżony czosnek. Gotować 10 minut.
Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, kozieradkę, tymianek, pieprz, imbir, bazylię, majeranek, chili, lubczyk, zmiażdżoną w dłoni gałązkę selera, drobno pokrojone (lub starte) marchew, pietruszkę, seler oraz 2 ziemniaki pokrojone w kostkę. Dosolić do smaku. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z dużą ilością natki pietruszki.
Jak widać, odkwaszająca zupa jest łatwa w przygotowaniu i kto wie, być może stanie się ona jednym z twoich kulinarnych ulubieńców? 🙂
Przepis pochodzi z książki Alkaliczny styl życia >>