Minerały są niezbędne do procesów przemiany materii. Organizm samodzielnie nie jest w stanie ich wytworzyć, w związku z czym musimy codziennie pobierać je z pożywieniem. Wśród minerałów niektóre są szczególnie ważne dla procesów oczyszczania, odkwaszania i odchudzania. Ich lista znajduje się poniżej.
Minerały odkwaszające organizm
POTAS I SÓD
Oba minerały odpowiadają za gospodarkę wodną naszego organizmu. Sód wiąże wodę w organizmie, zaś potas pobudza pracę nerek i w ten sposób wspomaga wydalanie wody, a tym samym również kwasów. Potas ma również decydujące znaczenie w regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej w komórkach. Potas jest zawarty głównie w:
- owocach: jabłkach, wiśniach, winogronach, morelach, bananach, mango;
- warzywach: karczochach, boćwinie, marchwi, kalarepie, burakach ćwikłowych.
MAGNEZ
Magnez ma duże znaczenie dla budowy kości, uczestniczy też w 300 reakcjach enzymatycznych i odgrywa istotną rolę w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów. Jest zawarty głównie w:
- owocach: bananach, jeżynach, kiwi, marakui;
- warzywach: szpinaku, jarmużu, burakach ćwikłowych.
CYNK
Ten minerał jest bardzo potrzebny do optymalnego wydalania kwasów przez nerki, czyli funkcjonowania gospodarki kwasowo-zasadowej. Jest również niezbędny trzustce – kolejnego zasadowego narządu. Cynk jest zawarty głównie w:
- warzywach: fasoli i innych warzywach strączkowych;
- innych produktach: chlebie pełnoziarnistym.
ŻELAZO
Jest składnikiem wielu systemów enzymatycznych, zwłaszcza odpowiedzialnych za transport, wykorzystywanie i magazynowanie tlenu. Optymalne wykorzystanie tlenu jest podstawą procesów prowadzących do równowagi pH. Żelazo zawarte jest głównie w:
- owocach: malinach, jeżynach, truskawkach;
- warzywach: selerze, szpinaku, marchwi.
MIEDŹ
Ten minerał spełnia podobne funkcje jak żelazo. Tam, gdzie jest potrzebne, miedź służy jako katalizator. Jest ona zawarta głównie w:
- owocach: śliwkach, jeżynach;
- warzywach: soczewicy;
- innych produktach: pieczarkach.
CHROM
Pełni ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Chrom zawarty jest głównie w:
- owocach: śliwkach;
- warzywach: szpinaku;
- innych produktach: oleju z kiełków kukurydzy.
WAPŃ
To jeden z głównych minerałów odpowiedzialnych za równowagę pH. W przypadku zakwaszenia organizm pobiera wapń z kości w celu zobojętnienia kwasów. Po latach, w wieku starszym, może to doprowadzić do osteoporozy. Wapń zawarty jest głównie w:
- owocach: pomarańczach, malinach, kiwi, agreście;
- warzywach: brokułach, jarmużu, brukselce.
MANGAN
Oto kolejny ważny minerał. Mangan zawarty jest głównie w:
- owocach: bananach;
- warzywach: warzywach liściastych.
Minerały odkwaszające organizm w suplemencie diety
Masz wrażenie, że twoja dieta jest zbyt uboga w minerały odkwaszające organizm? Możesz je szybko uzupełnić korzystając z suplementu diety. Sole mineralne pHour Salts >> to optymalna dawka najważniejszych minerałów alkalizujących organizm. Dzięki wysokiej biodostępności pHour Salts:
- Zwiększa poziom energii i witalność.
- Wspomaga remineralizację organizmu, opóźnia starzenie się kości, stawów, mięśni.
- Zwiększa fizyczną wydajność.
- Poprawia trawienie.
Informacje o minerałach odkwaszających organizm zostały zaczerpnięte z książki Zdrowe odkwaszanie >>
Zobacz również: Tabela żywności zasadowej >>