Przed tobą przepis na danie, które ma szansę zachwycić wszystkich domowników – kremowa zupa z kalafiora. Zupa jest lekka, a zarazem odżywcza i alkalizująca. Jej esencję stanowią zasadowe warzywa, a najważniejszym z nich jest kalafior.
Kremowa zupa z kalafiora – przepis
„Kremowy efekt” zupy uzyskuje się dzięki połączeniu mleka migdałowego i puree z pieczonego kalafiora i selera korzeniowego. Poniższy przepis jest na 4-6 porcji.
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 dynie piżmowe
- 4 cukinie
- 2 cebule
- 2 opakowania pomidorów koktajlowych
- pół selera korzeniowego
- olej z pestek winogron
- 8 ząbków czosnku
- 1 litr mleka migdałowego
- ok. 1 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Kawałki warzyw (wielkości jednego kęsa) ułóż na blasze wyłożonej nieprzywierającym papierem do pieczenia i natrzyj odrobiną oleju z pestek winogron.
- Piecz warzywa do momentu aż delikatnie zbrązowieją (około 10-15 minut).
- Gdy warzywa będą gotowe, wrzuć do blendera kalafior, połowę cebuli i połowę selera.
- Dolej mleko migdałowe i miksuj do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji, a następnie przelej do rondla.
- W robocie kuchennym rozdrobnij resztę warzyw i dodaj do zupy.
- Przemieszaj, rozdzielając kawałki warzyw. Dolej bulion warzywny i dobrze wymieszaj.
Na koniec zupę można posypać kawałkami pieczonej słodkiej papryki i szczyptą mieszanki wybranych ziół.
Smacznego 🙂
Właściwości kalafiora
Warto, aby kalafior na stałe zagościł w twojej diecie. Dlaczego? Oto nasze argumenty 🙂
- Kalafior, wraz z innymi warzywami kapustnymi (brukselka, brokuły, kapusta), należą do czołówki warzyw alkalizujących, czyli takich, które dbają o równowagę pH.
- Zajmuje ważne miejsce w diecie antynowotworowej. Kalafior (i inne warzywa kapustne) dzięki niektórym związkom (sulforafan, glukozynolaty, kwas foliowy, witamina C) stanowi naturalną tarczę ochronną przed niektórymi rodzajami nowotworów.
- Jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi, błonnika.
- Kalafior jest niskokaloryczny, dzięki czemu osoby dbające o linię mogą go śmiało dodać do swojego jadłospisu.
- Przyczynia się do ochrony przed niektórymi chorobami – cukrzycą, zwyrodnieniem plamki żółtej, nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia.
Przepis pochodzi z książki Próbowałam już wszystkiego, żeby schudnąć…