Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Jakie właściwości ma groszek cukrowy?

22 maja 2021
Jakie właściwości ma groszek cukrowy?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Jest niskokaloryczny, zawiera wiele cennych składników, w XVII wieku gościł na królewskich stołach, a dwieście lat później stał się bohaterem przełomowych badań dotyczących genetyki i krzyżowania roślin. To właśnie on – groszek cukrowy.

Kilka słów o groszku

Historia groszku jest niezwykle bogata. Sięga ona 10 tysięcy lat wstecz i jest jedną z roślin, która towarzyszy ludzkości od dawna. Pierwotnie uprawiano go w Azji, a w średniowieczu przywędrował on także do Europy. Groszek cukrowy jest jedynym rodzajem groszku, który można spożywać na surowo w całości – w takiej postaci posiada najwięcej cennych składników odżywczych. Roślina ta jest dość prosta w uprawie i nie posiada specjalnych wymagań glebowych i klimatycznych. Sezon na zielony groszek rozpoczyna się w maju/czerwcu.

Groszek cukrowy – właściwości

Groszek, tak jak wiele innych warzyw, jest świetnym naturalnym źródłem witamin, minerałów i innych wartościowych składników. Znajdziemy w nim spore ilości witaminy C kluczowej dla układu odpornościowego i wielu innych procesów. Zawiera on także witaminy z grupy B, kluczowe dla prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego, narządu wzroku i innych. Groszek to również witamina A (niezbędna m.in. dla zdrowia oczu), witamina E (nazywana witaminą młodości), witamina K (niezbędnej dla zdrowia kości i prawidłowych procesów krzepnięcia krwi). Z minerałów w większych ilościach jest obecny potas, magnez, fosfor, żelazo, a także sód, wapń, miedź, selen, jod, mangan. Warzywo zawiera też cenne antyoksydanty. To przede wszystkim dzięki tym związkom groszek wykazuje cenne właściwości zdrowotne:

  • Odkwasza organizm i dba o równowagę pH, dzięki obecności 4 najważniejszych alkalizujących minerałów.
  • Wspomaga pracę narządu wzorku, ponieważ zawiera witaminę A i luteinę. Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i katarakty.
  • Wspomaga pracę układu krwionośnego. Witaminy z grupy B i błonnik obniżają poziom „złego” cholesterolu zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy, zmniejszając ryzyko niebezpiecznych zakrzepów i wzmacniając serce.
  • Zapobiega anemii i wspomaga jej leczenie. Groszek cukrowy zawiera żelazo oraz witaminę C. Dzięki tej witaminie żelazo szybciej i lepiej się wchłania, co chroni przed anemią i jej nieprzyjemnymi objawami.
  • Bogactwo antyoksydantów sprawia, że warzywo spowalnia proces starzenia się i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.
  • Jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, pobudza przemianę materii, dlatego jest cennym dodatkiem do diet odchudzających.
  • Wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 45) jest polecany cukrzykom.

Możliwości kulinarne

Co można przyrządzić z groszku cukrowego? Co tylko dusza zapragnie 😉 Groszek można spożywać na surowo, gotować na parze, w wodzie, smażyć, dusić, piec, wyciskać sok. Roślina pasuje do innych warzyw, ryżu, ziemniaków, makaronów, ryb, mięs itp. Trudno ją odnaleźć w deserach, choć to pewnie kwestia czasu, aż jakiś miłośnik zdrowego odżywiania i eksperymentów kulinarnych wplecie go w zdrowe słodkości, tak jak np. kaszę jaglaną.

W okresie wiosenno-letnio-jesiennym warto wypróbować groszku w towarzystwie warzyw sezonowych, np. młodych ziemniaczków, szparagów, młodych buraczków. Przepis jest bardzo prosty – warzywa wystarczy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić oliwą i ulubionymi przyprawami. Najpierw należy podpiec twardsze warzywa (ziemniaki, buraki, groszek), dodając później bardziej miękkie warzywa (szparagi). Można je potraktować jako danie główne lub dodatek do innych posiłków.

groszek cukrowyodkwaszanie organizmuwłaściwości groszku cukrowego

Related Posts

Choroby wywołane zakwaszeniem: wrzody dwunastnicy i żołądka, wyczerpanie, wypadanie włosów

Choroby wywołane zakwaszeniem: wrzody dwunastnicy i żołądka, wyczerpanie, wypadanie włosów

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zaburzenie równowagi pH może objawiać się na najróżniejsze sposoby. Przewlekłe zakwaszenie przyczynia się do pojawienia się licznych chorób i dolegliwości, m.in. choroby wrzodowej, wyczerpania, wypadania włosów. Wrzody dwunastnicy i żołądka Choroba […]

Możliwości zastosowania kropli odkwaszających organizm PuripHy

Możliwości zastosowania kropli odkwaszających organizm PuripHy

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Czy poszukujesz dobrej jakości odkwaszających suplementów diety? Czy rozglądasz się za sposobami na wzmocnienie zdrowia lub jego podreperowanie? A może już masz krople odkwaszające organizm PuripHy i zastanawiasz się, w jaki […]

Odkwaszanie organizmu i co dalej?

Odkwaszanie organizmu i co dalej?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Masz już za sobą w pierwszy krok w odkwaszaniu organizmu? Na własnej skórze poczułeś pozytywne efekty odkwaszania i zastanawiasz się, czy ten stan da się utrzymać na dłużej? A może terapia […]


Co kryje w sobie seler korzeniowy? Poznaj jego właściwości
Co pić i jeść w trakcie upałów, aby nie zakwasić organizmu?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij