Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Jak gotować, aby minimalizować straty witamin?

28 maja 2020
Jak gotować, aby minimalizować straty witamin?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Witaminy są jedną z kluczowych grup związków niezbędnych do dobrego zdrowia. Ich niedobory szybko dają o sobie znać w postaci różnorakich problemów ze zdrowiem. Powszechnie wiadomo, że najlepszym źródłem witamin są świeże warzywa i owoce. Jednak już mniej ludzi ma wiedzę o tym, że witaminy bardzo szybko zanikają pod wpływem wysokiej i niskiej temperatury, światła, powietrza. Do utraty witamin dochodzi podczas obierania ze skórki, krojenia, a także obróbki żywności. Poza witarianami większość z nas na co dzień gotuje, piecze i smaży. Jak to robić, aby minimalizować straty witamin? Oto nasze podpowiedzi.

Gotowanie, pieczenie, smażenie a witaminy

Witaminy nie lubią długiego gotowania, smażenia itp. W zasadzie żadna obróbka żywności nie jest przyjacielem witamin (poza pewnymi wyjątkami, np. kiszeniem), jednak warzywa i owoce można tak przyrządzić, aby ograniczyć straty cennych składników do minimum.

  • Gotowanie. Gotuj na parze lub w małej ilości wody pod przykryciem. Tak przygotowane warzywa świetnie smakują i zawierają więcej witamin od warzyw gotowanych standardowo. Wodę pozostałą po gotowaniu można wykorzystać do zup lub sosów.
  • Duszenie. Warzywa duszone w niewielkiej ilości wody i/lub niewielkiej ilości oleju roślinnego smakują wybornie i są bogate w cenne składniki odżywcze.
  • Pieczenie. Warzywa i owoce wstawiaj zawsze do rozgrzanego piekarnika. Jeśli rodzaj potrawy na to pozwala, piecz pod przykryciem. Dobrym pomysłem jest również „rękaw do pieczenia” (na rynku są dostępne ekologiczne, biodegradowalne modele). Idealnie sprawdza się przy mięsach pozwalając na przygotowanie aromatycznego i nietłustego dania. Aby skrócić czas pieczenia warzyw, możesz je wcześniej zblanszować lub podgotować na parze.
  • Smażenie. Jest to najmniej preferowany sposób obróbki żywności. Jeśli jednak chcesz smażyć, zrób to na patelni, która pozwala na przygotowanie dań w niewielkiej ilości tłuszczu. Do smażenia używaj tłuszczów roślinnych takich jak oliwa z oliwek lub olej kokosowy. Smaż tak krótko, jak to jest możliwe.

Co jeszcze można zrobić, aby zminimalizować straty witamin?

  • Zjadaj owoce i warzywa ze skórką, jeśli to tylko możliwe.
  • Staraj się jeść jak najwięcej surowych warzyw i owoców.
  • Rośliny przechowuj w temperaturze pokojowej lub chłodniejszej, w zależności od tego co preferują. Wskazówki znajdziesz w artykule Przechowywanie żywności – w lodówce czy poza nią >>
  • Jeśli jadasz zupy ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem, dodaj je dopiero po ugotowaniu.
  • Po obraniu ziemniaków od razu je ugotuj. Ziemniaki, które „leżakują” zalane wodą i czekają na gotowanie, tracą witaminy rozpuszczalne w wodzie.
  • Jeśli kroisz warzywa lub owoce na sałatkę, postaraj się zjeść ją jak najszybciej. Pokrojone rośliny przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie jeden dzień.

Brokuł zero waste – jak przyrządzić, aby zużyć całą roślinę?
6 naturalnych produktów przeciwstarzeniowych

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij