Czy należysz do tych osób, które przyrządzając brokuł zużywają tylko różyczki, a resztę wyrzucają? Mamy smakowite propozycje, żeby to zmienić 🙂 Tak naprawdę każda część tej rośliny jest jadalna (różyczki, łodygi i liście) i zawiera cenne związki. Zużywając całą roślinę nie tylko oszczędzasz pieniądze, ale również nie marnujesz żywności.
Brokuł zero waste
Różyczki
Zielone różyczki są najbardziej charakterystyczną częścią brokuła. Miłośnicy gotowania i zdrowego odżywiania są w stanie wyczarować z nich prawdziwe cudeńka kulinarne, na przykład placki, „kotlety”, „burgery”, „steki”, pesto, zupy krem, pasty kanapkowe, sałatki. Różyczki można gotować na parze, w wodzie, piec, grillować. Jeśli jadasz mięso, postaraj się czasem zastąpić ziemniaki brokułem. Warzywo można podawać z makaronem, kaszą, ryżem.
Łodygi
Łodyga brokuła potrafi być równie smakowita jak różyczki. Grunt to obranie jej z grubej, twardej skórki i umiejętne przyrządzenie. Podobnie jak różyczki łodygi można gotować, piec, grillować, wyciskać z nich sok, a nawet jeść na surowo (mają one delikatny smak).
- Ugotuj na parze lub podduś. Podobnie jak różyczki możesz je zaserwować w towarzystwie innych warzyw, kasz, ryżu, makaronów lub dodać do zupy.
- Wyciśnij sok. Łodygi mają nieco więcej soku niż różyczki, tak więc śmiało możesz dodać je do koktajlu warzywnego.
- Usmaż frytki. Frytki z łodyg brokuła? Czemu nie!
- Jedz na surowo. Pokrój je w słupki i spożywaj na surowo, z dodatkiem sosów lub samodzielnie. Kto wie, może polubisz je tak bardzo, jak surową marchewkę?
- Zrób zupę krem. Przyrządzając zupę krem z różyczek brokuła, pamiętaj o łodygach.
- Zetrzyj na tarce, a następnie zrób placki.
- Zrób surówkę colesław w wersji fit. Starte na tarce łodygi brokuła świetnie wkomponują się w najróżniejsze surówki i sałatki, w tym również colesław. Oczywiście polecamy majonez zastąpić jogurtem naturalnym.
- Upiecz. Jeśli lubisz pieczone warzywa, koniecznie spróbuj pieczonych łodyżek. Możesz je podawać w towarzystwie innych warzyw lub zamiast szparagów. Aby skrócić czas pieczenia, pokrój je na mniejsze kawałki. Całą łodygę możesz także wcześniej nieco podgotować.
Liście
Jeśli Twój brokuł ma liście, nie wyrzucaj ich. Z nich również możesz coś przygotować. Jeśli jesteś miłośnikiem domowych chipsów z jarmużu, powinny ci przypaść do gustu domowe chipsy z liści brokułów. Zasada przyrządzenia jest dokładnie ta sama. Liście możesz także gotować i wraz z pozostałymi częściami brokułu dodać je do zupy, placków, kotletów itp. Jeśli jesteś miłośnikiem zielonych soków lub smoothie, koniecznie zblenduj je z pozostałymi warzywami. Ta zieleninka ciekawie smakuje w towarzystwie owoców. Ciekawi mogą spróbować tego połączenia: liście brokuła, banan, mango, ananas i mleko migdałowe.