Nadmierne zakwaszenie organizmu wprawia w ruch destrukcyjny cykl niezrównoważenia, nadwagi i dolegliwości. Osiągając zbalansowany poziom pH
i redukując kwasowość organizmu, zrzucisz zbędne kilogramy i wkroczysz na ścieżkę, prowadzącą ku zdrowiu. Gdy tylko wyeliminujesz zakwaszenie, twoje ciało pozbędzie się nadmiaru tłuszczu. Kluczem do tego jest spożywanie pokarmów i napojów, które są alkaliczne.
Zmierz swój poziom pH
Podobnie jak ma to miejsce przy każdym badaniu krwi, musisz ustalić stan swojego zdrowia na podstawie tego, co znajduje się w twoim organizmie. Poziom pH może przyjmować wartość z przedziału pomiędzy 1 a 14. Idealną wartością pH krwi będzie około 7.2 – mierząc poziom zakwaszenia, możesz stworzyć wykres swoich postępów na drodze do idealnej wagi i zdrowia.
Znaczenie alkaliczności
Równowaga kwasowo-zasadowa wpływa na niezliczone problemy zdrowotne, włącznie z otyłością i innymi dolegliwościami. Mówiąc konkretnie, dążenie do idealnej wagi i utrzymywanie jej wymaga jedzenia dużej ilości tłuszczów wysokiej jakości i częstego sięgania po zielone warzywa. Największy sekret tkwi w tym, co pijesz. Dbanie o twoje ciało wymaga odpowiedniego nawodnienia właściwą wodą – różnica gwarantowana.
7 kroków do zrównoważenia procesów chemicznych organizmu
Możesz zmienić wygląd swojego ciała na szczupły – naturalnie i na stałe – poprzez zastosowanie się do prostego programu, na który składa się 7 etapów. Niezależnie od tego, co usiłowano ci wmówić, utrata wagi to nie kwestia liczenia gramów tłuszczu, cholesterolu, węglowodanów czy kalorii. Głównym winowajcom nadwagi jest zakwaszenie. Według dr Younga, znanego mikrobiologa i dietetyka, osiągnięcie idealnej wagi to kwestia podtrzymywania delikatnego balansu pH krwi.
Odzyskiwanie wysokiego poziomu energii
Zaburzenia równowagi chemicznej organizmu mogą powodować gromadzenie się tłuszczu, którego trudno się pozbyć, a także spadek poziomu energii i częstsze zapadanie na różne choroby. Na szczęście istnieją pokarmy, które mogą szybko przywrócić równowagę twojemu organizmowi. Dowiedz się jakie to produkty i jak odpowiednio przyrządzać z nich posiłki.
Środowisko medyczne musi zrozumieć znaczenie odżywiania
Lekarze zbyt często reagują niewłaściwie na dolegliwości pacjentów. Proponują operację, farmakoterapię; słowem – radykalny sposób leczenia. Rzadko mówią o możliwości zapobiegania chorobom – szczególnie poprzez zmiany w diecie. Jeżeli już lekarz porusza temat diety, to zwykle koncentruje się na wadze lub tłuszczu – nigdy na nadmiernym zakwaszeniu.