Od dawna wiadomo, że każdy, kto chce cieszyć się zdrowiem, siłą i witalnością powinien każdego dnia spożywać duże ilości warzyw i owoców. Jak się okazuje, są nie tylko smaczne i zdrowe, zaś niektóre z nich mogą pomóc Ci w walką ze zbędnymi kilogramami oraz walce z podstępną cukrzycą. Istnieje pewien owoc, który ma takie właściwości, o których byś go nie podejrzewał!
Czytając te słowa pomyślisz pewnie: zgoda, owoce i warzywa są smaczne i zdrowe, ale zawierają przecież cukier, więc w jaki sposób pomogą mi schudnąć, a co dopiero mówić o diabetykach, którzy muszą niezwykle uważnie uważać na to, co jedzą. Więc czy w przypadku tego owocu jest inaczej?
Odpowiedź brzmi: Tak! Owoc, o którym zaraz przeczytasz nie dość, że pomoże Ci schudnąć, to jeszcze obniży poziom cukru we krwi. Te fakty zostały udowodnione naukowo. Dr Robert O. Young, amerykański specjalista w zakresie zdrowego żywienia razem ze swoim zespołem przeprowadził szereg badań, które dały zaskakujące rezultaty.
Okazało się, że spożywanie tego owocu spowodowało utratę wagi. Co ważne, nastąpiła ona stopniowo, w bezpiecznym odstępie czasowym. To ważne, ponieważ zbyt szybka utrata wagi może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.
Grejpfrut lekarstwem na otyłość i pomoc dla diabetyków
Tak, tak, dobrze widzisz, tym niesamowitym owocem o tylu cennych właściwościach jest właśnie grejpfrut. Pewnie nie raz gościł w Twoim menu. Być może go naprawdę lubisz. Tak czy owak, jeżeli chcesz zgubić zbędne kilogramy, lub stwierdzono u Ciebie podwyższony poziom cukru we krwi, spróbuj zaprzyjaźnić się z grejpfrutem na co dzień.
Co sprawia, że chudniesz? Zawarte w grejpfrucie fitosterole mają duży wpływ na metabolizm cukrów – sprawiają, że spożywane cukry nie zmieniają się w tłuszcz. Tom może pomóc organizmowi na bardziej efektywne wykorzystanie energii pozyskanej z żywności oraz na zmniejszenie zgromadzonych zapasów tłuszczu. A więc, jedzenie grejpfrutów może pomóc w ochronie zdrowia osób cierpiących na cukrzycę i otyłość.
Dlaczego jeszcze warto jeść grejpfruty?
Owoce te zawierają nargininę – flawonoid, który ma szeroki i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego? Pomaga zwiększyć ilość żelaza we krwi (ważne dla osób cierpiących na anemię),poprawia krążenie krwi, a pektyny (czyli rozpuszczalny błonnik) odblokowuje tętnice.
Jego gorzki smak może trochę zniechęcić, ale wiedząc, że odpowiadający za niego limonen, który ma działanie przeciwnowotworowe z pewnością przekona Cię, by sięgać po niego każdego dnia.