Lody to świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jednak słodkości warto wybierać mądrze. Można kupić zwykłe, gotowe lody, lecz znajdziemy w nich dużo cukru, aromatów, barwników i innych zakwaszających dodatków. Można również poświęcić chwilę i samodzielnie przygotować domowe lody na bazie naturalnych składników. Oto kilka naszych propozycji.
Czego będziesz potrzebować?
Jeśli jesteś łasuchem i miłośnikiem domowych przepisów, to gorąco polecamy zakup formy do lodów. Są one wielorazowego użytku, a najtańszy zestaw można kupić już od około 10 zł. Lody można również zamrozić w misce lub innym naczyniu, a później podawać w pucharkach. Oprócz tego przyda się blender. Dzięki niemu błyskawicznie połączysz składniki.
W naszych przepisach bazą jest niesłodzone, odkwaszające mleko migdałowe, które można również zamienić na sojowe. Natomiast całą resztę możesz do woli modyfikować – dodawać swoje ulubione owoce, kakao, bądź też naturalne zamienniki cukru (np. ksylitol, stewię).
Domowe lody dla każdego
Lody kakaowo-migdałowe
Składniki:
- 300 ml mleka migdałowego
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka kakao
- 1 banan
- 1 daktyl (ewentualnie łyżeczka ksylitolu lub innego naturalnego słodzika)
Przygotowanie:
- Banana i daktyla pokrój na mniejsze kawałki.
- Zmiksuj w blenderze mleko, kakao, banana, daktyla. Dodaj trochę płatków migdałowych.
- Wstaw do zamrażarki.
- Lody podawaj posypane płatkami migdałowymi.
Lody truskawkowo-migdałowe
Składniki:
- 300 ml mleka migdałowego
- 1 banan
- 2 garści truskawek
- opcjonalnie: 1 daktyl (ewentualnie łyżeczka ksylitolu lub innego naturalnego słodzika)
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, jeśli są duże – przekrój na mniejsze kawałki.
- Banana i daktyla pokrój na mniejsze kawałki.
- Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki.
- Wstaw do zamrażarki.
Lody cytrynowo-migdałowe
Składniki:
- 300 ml mleka migdałowego
- 2 cytryny
- kilka listków mięty
- opcjonalnie: 1 daktyl (ewentualnie łyżeczka ksylitolu lub innego naturalnego słodzika)
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
- W blenderze miksuj przez chwilę mleko i cytryny tak, żeby pozostały kawałki owoców. Jeśli wolisz lody w wersji „gładkiej”, wyciśnij sok z cytryn i zmieszaj z mlekiem migdałowym.
- Wstaw do zamrażarki.
- Podawaj z listami mięty i startą skórką cytryny.