Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Dlaczego produkty sojowe są niezdrowym wyborem?

1 sierpnia 2016
Dlaczego produkty sojowe są niezdrowym wyborem?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Wegetarianizm stał się popularny, na co wskazuje coraz większa ilość produktów dla wegetarian dostępnych w sklepach. Najpopularniejsze są produkty sojowe, którymi można zastąpić pod względem smaku, zarówno mięso, jak i nabiał. Warto zadać sobie pytanie, czy są one dobrym wyborem, jeśli chodzi o nasze zdrowie. W tym artykule przedstawię kilka najważniejszych zagrożeń wynikających z jedzenia produktów „mięsozastępczych”.

Produkty sojowe – wpływ na zdrowie

Zawierają mnóstwo tłuszczu i cukru

Początkującym zwolennikom wegetarianizmu wydaje się, że jeśli sięgną po wegańskiego burgera, to będzie to zdrowy krok. Nic bardziej mylnego, ponieważ produkty sojowe bardzo często opływają w tłuszczu (najczęściej trans) i są podawane w towarzystwie zakwaszających węglowodanów. Każdy produkt smakuje lepiej wtedy, gdy podamy go z większą ilością tłuszczu i dotyczy to szczególnie dań z soi, naturalnie pozbawionych nośnika smaku. Jeśli ktoś proponuje Ci danie fast food, sugerując że jest zdrowe, bo nie zawiera mięsa, miej się na baczności.

Dodatki chemiczne

Soja nie ma wyraźnego smaku, dlatego producenci żywności przetworzonej dodają do niej tony soli, glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaku. To dzięki nim soja przypomina smakiem mleko, schabowego czy burgera. Producenci dokonują z soją prawdziwych cudów, by tylko upodobnić jej smak do tych produktów, które ci najbardziej smakują.

GMO

Polska importuje duże ilości soi z innych krajów i są to zwykle ziarna GMO – trafisz na nie w większości produktów spożywczych. Podczas debaty na temat GMO często mówi się, że jednym z celów ich produkcji jest zmniejszenie głodu na świecie. W rzeczywistości to bzdura, bo soję GMO produkuje się po to, by koncerny mogły więcej zarabiać.

Duża zawartość kalorii

Soja jest bogatym źródłem zakwaszającego białka, co stanowi kolejny powód, dla którego warto ograniczyć jej przyjmowanie. Wartość kaloryczna soi jest większa niż większości innych warzyw, a dodatkowo rośnie podczas przetwarzania. Jedząc zbyt dużo soi, zakwaszasz organizm.

Działanie antyodżywcze

Soja stanowi źródło kwasu fitynowego, który hamuje wchłanianie witamin i minerałów. Najwięcej tej substancji znajduje się w wyizolowanych białkach sojowych, które znajdziemy między innymi w odżywkach dla sportowców.

Wpływ na gospodarkę hormonalną

soja produkty sojoweSoja i produkty sojowe zawierają fitohormony, które mogą działać niekorzystnie na organizm kobiet i mężczyzn. W sieci można znaleźć anegdoty o mężczyznach, którym po częstym piciu mleka sojowego wyrosły piersi i zniknął popęd płciowy. Badania wskazują na to, że mężczyźni jedzący soję mają częstsze problemy z erekcją oraz większe problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Podsumowując – wegetarianizm i zdrowy tryb życia nie może opierać się na półśrodkach i półproduktach, takich jak soja. Podstawą diety powinny być niskowęglowodanowe warzyw i owoce, natomiast nie powinno być w niej miejsca na fast-foody czy smażone potrawy zawierające białko. To, jakie jest jego pochodzenie (mięso, nabiał, soja, soczewica), stanowi drugorzędną kwestię.

białkoprodukty sojowesoja

Related Posts

10 znakomitych roślinnych źródeł magnezu

10 znakomitych roślinnych źródeł magnezu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu oraz utrzymania równowagi pH. Uczestniczy on w około 300 reakcjach enzymatycznych, potrzebuje go niemal każdy układ w organizmie. Ze względu […]

Kontrowersje wokół właściwości soi

Kontrowersje wokół właściwości soi

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Poniżej odpowiedź na e-mail na temat właściwości soi wysłany do dr Younga: „Cześć Ana, Dzisiaj byłem wyjątkowo zajęty, bo przygotowuję się na wyprawę. Poprosiłem jednego z naszych mikroskopistów, technika medycznego ze szpitala […]

Źródła białka w produktach zasadowych

Źródła białka w produktach zasadowych

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Jedną z najważniejszych zasad diety odkwaszającej, jest ograniczenie ilości zakwaszających związków, do których należą także białka. Często pojawiają się pytania na temat tego, jak dużo białka jest zalecane oraz jakie są […]


W jaki sposób jedzenie wpływa na pH organizmu?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest groźniejszy niż cukier!

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij