Ludzie teoretycznie przystosowali się do nowego rodzaju diety. Wprowadziliśmy go po raz pierwszy 10 tysięcy lat temu, a następna zmiana pojawiła się około 200 lat temu. Okazuje się, że organizm człowieka nie jest w stanie żywić się tak, jak to nam proponują po rewolucji przemysłowej.
Niedobory potasu
Świadczy o tym przede wszystkim niedobór jonów potasu, który zbyt często zastępujemy jonami sodu (pochodzącymi z soli). Najbogatszym źródłem potasu są warzywa o ciemnozielonych liściach.
Wiemy, że zakwaszenie ma szkodliwe działanie na nasz organizm – wpływa na zły stan zdrowotny dzieci, zmniejsza masę mięśni i kości u dorosłych, powoduje tworzenie się kamieni nerkowych. Potwierdzono, że odkwaszenie organizmu powoduje poprawienie stanu zdrowia. Czy w XXI wieku można zgadzać się z tym, że większość środowiska cierpi z powodu zakwaszenia organizmu?
Tej sytuacji można łatwo zapobiegać – wystarczy codziennie przyjąć niewielką ilość wodorowęglanu potasu (KHCO3), by równowaga kwasowo-zasadowa od razu uległa poprawie.
Nie trzeba przy tym ograniczać ilości spożywane soli, szczególnie wtedy, jeśli jest to sól wysokiej jakości.
Wpływ jedzenia mięsa na stan naszych kości
Badania pokazują, że mięso po przemianach metabolicznych zamienia się częściowo w kwas siarkowy, prowadzący do zakwaszenia organizmu. Wykazano, że złamania kości biodrowej u starszych kobiet są powiązane z ilością białek zwierzęcych, jakie wcześniej przyjmowały.
W innych badaniach dowiedziono, że jedzenie dużej ilości warzyw prowadzi do zmniejszenia prawdopodobieństwa złamania kości biodrowej. Wpływ stosowania diety na zdrowie można łatwo potwierdzić, dlatego tym bardziej zastanawia fakt, dlaczego ta wiedza nie jest propagowana.
Należy zadać też pytanie, jaki poziom zakwaszenia jest akceptowalny. Według specjalistów, nawet minimalna zmiana pH na kwasowe powoduje problemy i nie można jej akceptować, jeśli chcemy żyć pełnią życia. Wszystko wskazuje na to, że współczesny sposób odżywiania, promowany przez media, jest drogą donikąd.
Zapraszamy do dzielenia się swoją opinią w komentarzu.