Powszechnie wiadomo, że owoce i warzywa są niezbędnym elementem zdrowej diety, w tym diety alkalicznej. Jednak rośliny pochodzące z upraw konwencjonalnych, oprócz cennych dla zdrowia składników, zazwyczaj zawierają również pestycydy. Te związki pozwalają rolnikom zwiększyć plony, jednak przenikają one do warzyw i owoców. Jak się można domyślić, nie pozostaje to bez wpływu na organizm. Czy jest jakiś sposób na usunięcie pestycydów? Okazuje się, że tak, w dodatku bardzo prosty.
Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?
Zwykłe przetarcie roślin czystą ściereczką lub umycie w strumieniu zimnej wody to znane sposoby na pozbycie się kurzu i innych widocznych zanieczyszczeń. Jednak usunięcie pestycydów wymaga nieco większego wysiłku. Jakiego? To podpowiadają naukowcy z uniwersytetu Massachusetts w USA.
Dr Lili He, główna autorka badania, oraz jej zespół badawczy, postanowili sprawdzić jaka metoda mycia owoców pozwala skutecznie usunąć pestycydy. Badacze skupili się na dwóch pestycydach: fungicydzie o nazwie tiabendazol i owadobójczym fosmecie. Badania przeprowadzono na jabłkach odmiany Gala.
Naukowcy myli owoce na trzy sposoby:
- czystą wodą z kranu
- wodnym roztworem z sody oczyszczonej
- środkiem wybielającym Clorox
Ostatni preparat jest używany przez producentów owoców i warzyw w celu usunięcia z roślin resztek pestycydów. Standardowa procedura wymaga dwuminutowego płukania Cloroxem.
Jakie były efekty? Okazuje się, że zwykła, niepozorna soda oczyszczona, którą znajdziemy w wielu gospodarstwach domowych, jest w tym przypadku najskuteczniejszym sposobem. Owoce były zanurzone w roztworze wody z sodą przez około 12 minut. Taka „kąpiel” pozwoliła usunąć 80% tiabendazolu i 96% fosmetu. „Różnica ta jest najprawdopodobniej spowodowana większą absorpcją tiabendezolu przez jabłko” – tłumaczy dr He. Jak pokazały obserwacje tiabendazol wnika do owoców na głębokość 80 mikrometrów, natomiast fosmet wykryto najdalej na głębokości 20 mikrometrów.
Usuwanie pestycydów w domu
Jakie wnioski można wyciągnąć z tego badania? Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w sodę oczyszczoną, którą można kupić za niewielkie pieniądze. Poza tym przed spożyciem warzyw i owoców trzeba je zanurzyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, przez minimum dwanaście minut. Dzięki temu prostemu zabiegowi usuniemy większość pestycydów.