Jednym z mitów medycznych jest to, że osoby, które jedzą dużo szpinaku, są narażone na zachorowanie na zarażenie bakteriami E. coli.
Pojawiły się nawet doniesienia, że szpinak spowodował uszkodzenia nerek i doprowadził do śmierci kilku osób. Czy do tragedii doszło dlatego, że w szpinaku były bakterie, czy przyczyną zachorowania był tryb życia, sposób odżywiania się i myślenia. Zdaniem doktora Roberta Younga, do problemów zdrowotnych u tych osób doszło z powodu zakwaszenia organizmu, natomiast bakteria E. coli nie miała na to żadnego wpływu.
Organizacja non-profit Physicians Committee for Responsible Medicine zajmuje się badaniem stanu zdrowia osób, które są na nietypowych dietach. Wyniki tych badań są wstrząsające.
W jednym z badań wskazano, jakie objawy powoduje dieta Atkinsa i South Beach. Warto przypomnieć, że podobne zalecenia ma dieta Kwaśniewskiego, która jest popularna w Polsce.
Oto, jakie objawy odnotowano u osób na zakwaszającej diecie:
-
Brak energii – 50%
-
Zaparcia – 50%
-
Nieświeży oddech – 34%
-
Problemy z koncentracją – 31%
-
Problemy z pęcherzykiem żółciowym – 14%
-
Problemy z sercem – 10%
-
Spowolniona praca nerek – 9%
-
Kamienie nerkowe – 9%
-
Podwyższony poziom cholesterolu – 8%
-
Dna moczanowa – 6%
-
Osteoporoza – 6%
U tych osób stwierdzono jeszcze więcej problemów – polipy w jelitach, nowotwór jelita grubego i innych narządów, atak serca, problemy z żołądkiem, zespół jelita drażliwego, częste występowanie tętniaków, zbyt wysoki poziom żelaza, biegunka, bóle głowy, skurcze, zawroty głowy i wiele innych chorób.
Teraz już dokładnie widzisz, jak ważny wpływ na życie człowieka ma dieta.
W 1997 roku, w badaniach prowadzonych na szeroką skalę odkryto, że główną przyczyną nowotworów wszystkich narządów, jest spożywanie białek zwierzęcych i ryb.
Podczas tych badań zbadano też działanie warzyw, wśród których był szpinak. Badania wykazały, że jest to warzywo o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Z tego powodu nie powinieneś obawiać się zarażenia bakteriami E. coli.