Trudno sobie wyobrazić jesienne menu bez dyni. To wspaniałe warzywo. Przyczynia się ono do odkwaszania organizmu, jest lekkostrawne, odżywcze, łatwo dostępne i tanie. Ze względu na swoje walory odżywcze i brak tendencji do kumulacji zanieczyszczeń jest polecane w diecie dzieci. Co ważne, można z niego zrobić wiele dań, a przy odrobinie wprawy i wyobraźni – prawdziwe cudeńka kulinarne. Oto kilka pomysłów 🙂
Dania z dyni
- Zupa. Pomysłów na zupę jest mnóstwo. Króluje oczywiście zupa krem >> w towarzystwie innych warzyw lub mleczka kokosowego, w wersji gotowanej, a także po uprzednim upieczeniu dyni. Dynia rewelacyjnie smakuje w każdej odsłonie i każdy przepis na zupę krem jest wart wypróbowania.
- Placki z dyni. Są wyborne zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. „Bazę” na placki można uzyskać po połączeniu dyni (pieczonej, gotowanej lub startej na tarce) z mąką i jajkami (lub zamiennikami jajek).
- Frytki z dyni. Aby otrzymać frytki, należy dynię obrać ze skórki, usunąć miękki środek, a resztę warzywa pokroić w słupki. Frytki można przygotować smażąc je w rozgrzanym tłuszczu lub piekąc w piekarniku.
- Powidła. Na powidła sprawdzają się nie tylko śliwki. Zamień owoce na dynię i zobacz, jakie mogą wyjść smakowite efekty.
- Pestki. Mówiąc o dyni, nie sposób nie wspomnieć o jej pestkach. Sprawdzą się nie tylko w roli przekąski, ale również jako dodatek do sałatek, ciasteczek, zup, czy też sosów.
Miąższ z dyni można smażyć, piec, gotować, wyciskać z niego soki, a nawet spożywać na surowo. Znakomicie nadaje się do zup, tart, placków, zapiekanek, chlebów, koktajli, spaghetti, jak również deserów (ciast, dżemów, lodów).
Bigos z dyni
Miłośnicy kulinarnych eksperymentów nie przestają zaskakiwać 🙂 Jako dowód mamy przepis na bigos z dyni.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1 mała dynia
- ok 250 g tofu
- 1 cebula
- 2 papryki
- słoiczek koncentratu lub przecier
- przyprawy: pieprz, sól, papryka (słodka i ostra), liście laurowe, ziele angielskie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyj. Kapustę poszatkuj, dynię obierz, usuń miękką część i pokrój w kosteczkę. Paprykę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej odrobinę oleju, a następnie podsmaż cebulkę. Gdy cebula trochę się zarumieni, dodaj dynię i przyprawy.
- Gdy tylko dynia się trochę poddusi, dodaj pozostałe warzywa i trochę wody. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Jak tylko warzywa zmiękną, podsmaż tofu i dodaj do garnka.
- Później dodaj koncentrat lub przecier i całość wymieszaj.