Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Zupa krem z buraków – rozgrzewająca, alkalizująca

5 grudnia 2020
Zupa krem z buraków – rozgrzewająca, alkalizująca
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Ciepłe, rozgrzewające zupy warzywne to świetny dodatek do jesienno-zimowego menu. Zupy tego typu są lekkie, rozgrzewają organizm, a jeśli wzbogacimy je alkalicznymi dodatkami, to będą wręcz idealne przy odkwaszaniu organizmu.

Zupa krem z buraków

Składniki:

  • 3-4 średniej lub dużej wielkości buraczki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny lub dwóch limonek bądź też połówki pomarańczy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub ekologiczne warzywne kostki do zupy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, rozmaryn lub tymianek
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: płatki migdałów

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, wstaw do piekarnika (w skórce) na około 1h w temperaturze 200 stopni C.
  2. Po upieczeniu i przestudzeniu obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, np. w kostkę, a następnie wrzuć do garnka i zalej bulionem.
  3. Obierz ze skórki i umyj ziemniaki i marchewkę. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do buraków. Gotuj przez około 20 minut, do momentu aż zrobią się miękkie.
  4. W międzyczasie na patelni zeszklij cebulkę i czosnek na oliwie z oliwek. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw.
  5. Pod koniec gotowania dodaj sok (z cytryny, limonki lub pomarańczy) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Gdy warzywa będą już miękkie, wyłącz zupę i poczekaj chwilę aż ostygnie. Całość zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietanę lub jogurt.
  7. Zupę warto podawać posypaną płatkami migdałów.

Dlaczego buraczki?

Burak jest jednym z flagowych warzyw w okresie jesienno-zimowym i jednym z ważniejszych w diecie odkwaszającej organizm. Charakteryzuje się średnią zasadotwórczością i przyczynia się do równowagi pH. Oprócz tego ceni się go za inne cenne właściwości:

  • wzmacnianie odporności,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • leczenie niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza,
  • ochrona przed nowotworami,
  • neutralizacja wolnych rodników (związków odpowiedzialnych m.in. za przyspieszenie procesów starzenia się),
  • obniżenie ciśnienia i regulacja poziomu cholesterolu.

Regularne spożywanie buraków i soku z tych warzyw także zwiększa ogólną wydolność fizyczną. Warto więc w okresie jesienno-zimowym często dodawać je do swojej diety.

buraczkizupa kremzupa krem z burakówzupa z buraków

Related Posts

Co można zrobić z dyni?

Co można zrobić z dyni?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Trudno sobie wyobrazić jesienne menu bez dyni. To wspaniałe warzywo. Przyczynia się ono do odkwaszania organizmu, jest lekkostrawne, odżywcze, łatwo dostępne i tanie. Ze względu na swoje walory odżywcze i brak […]

Zupa krem ze szparagów – odżywcza i odkwaszająca

Zupa krem ze szparagów – odżywcza i odkwaszająca

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Szparagi świetnie odkwaszają organizm, w dodatku są niskokaloryczne, lekkostrawne i zdrowe. Można je jeść na zimno, ciepło, samodzielnie lub jako dodatek do dań warzywnych lub mięsnych. Wyborna zupa krem ze szparagów […]

Zupa krem z dyni – lekka i alkalizująca

Zupa krem z dyni – lekka i alkalizująca

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zupa krem z dyni jest lekka a jednocześnie sycąca (i bardzo smaczna ;-)). Dzięki temu może być podawana jako część obiadu lub jako samodzielne danie na kolację. Zupa krem z dyni […]


Co warto pić na diecie zasadowej?
Czy warto jeść kiszonki na diecie alkalicznej?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl