Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Czy warto jeść kiszonki na diecie alkalicznej?

8 grudnia 2020
Czy warto jeść kiszonki na diecie alkalicznej?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Centralnym punktem diety zasadowej są warzywa (najlepiej świeże), a także niektóre owoce, ziarna, kasze, orzechy, czy też oleje roślinne tłoczone na zimno. Jak się mają do tego kiszonki? Ze względu na swoje cenne właściwości kiszonki są polecane praktycznie na każdej diecie, także alkalicznej.

Czym jest kiszenie?

Kiszenie to metoda utrwalania i przechowywania żywności stosowana najprawdopodobniej od tysięcy lat. Proces kiszenia odbywa się przy udziale różnych szczepów bakterii i musi zachodzić w warunkach beztlenowych. Jednym z obowiązkowych składników podczas kiszenia jest sól. Niweluje ona szkodliwe bakterie, a jednocześnie nie usuwa bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne do przeprowadzenia procesu fermentacji. W zależności od stężenia soli (zwykle w granicach 0,8-3%) uzyskać różne rezultaty, natomiast odpowiednia kompozycja przypraw pozwala wykreować wspaniały smak i aromat.

Zalety kiszonek

Kiszonki są popularne nie tylko ze względu na swój unikalny smak i zapach, ale również ze względu na liczne właściwości zdrowotne:

  • Znakomite źródło witaminy C. Związek ten jest wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, zwłaszcza obróbki termicznej. Natomiast fermentacja sprawia, że witamina C “stabilizuje się” i nie ulega rozkładowi.
  • Zawierają przeciwutleniacze. Fermentacja stabilizuje nie tylko witaminę C, ale również inne związki, w tym przeciwutleniacze, chroniące organizm przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów) i spowalniające proces starzenia się organizmu.
  • Naturalne źródło probiotyków. Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, czyli drobnoustroje wspomagające zdrowie układu pokarmowego i całego organizmu.
  • Wzmocnienie odporności. Kiszonki to jeden z lepszych naturalnych produktów wspomagających odporność. Dlatego zaleca się ich jedzenie w okresie jesienno-zimowym, choć o odporność warto dbać cały rok.
  • Pomoc w odchudzaniu. Proces kiszenia sprawia, że produkt końcowy zawiera mniej cukru niż produkt wyjściowy. Ponadto kiszonki zawierają sporo błonnika, co sprawia, że są chętnie polecane przy dietach odchudzających.
  • Regulacja wchłaniania glukozy i poziomu cholesterolu. Kiszonki są także polecane cukrzykom i osobom z miażdżycą.

Z czym jeść kiszonki?

Jak je jeść? To już zależy od gustu. Kiszona kapusta, czy też kiszone ogórki na dobre zadomowiły się w polskich kuchni jako dodatek do obiadu – zamiast surówki. Jednak ze względu na swój charakterystyczny smak można je z powodzeniem wpleść w inne dania, na przykład:

  • Sałatki i surówki. Kiszonki dobrze komponują się z wieloma warzywami (np. jarmużem, cukinią, rukolą), orzechami i ziarnami.
  • Pasty kanapkowe i dipy. Jeśli lubisz domowe roślinne pasty kanapkowe, koniecznie wypróbuj wersję z ogórkiem kiszonym.
  • Kapuśniak. W wersji roślinnej kapuśniak zamienia się we wspaniałą zupę alkaliczną. Dzięki kiszonej kapuście można przyrządzić pyszne, esencjonalne i alkaliczne danie.
  • Pizza i zapiekanki. Robiąc domową pizzę lub zapiekankę, warto je wzbogacić o ulubione kiszonki.

Zupa krem z buraków – rozgrzewająca, alkalizująca
Kuracje imbirowe – trzy propozycje

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl