Nasze ciała zostały zaprojektowane by być zdrowe, szczupłe i energiczne. Mieliśmy mieć gładką, elastyczną skórę i szybki umysł. Zamiast tego mamy nadwagę, jesteśmy zmęczeni i słabi. Dlaczego?
Nowa Biologia
„Nowa Biologia” Dr Roberta O. Younga , w większości po prostu stwierdza, że nadmierne zakwaszenie ciała jest jedyną przyczyną wszystkich chorób.
W przeciwieństwie do starej biologii, opartej na pracach Ludwika Pasteura z końca 1800 roku, wynika, że choroba pochodzi od bakterii, które atakują organizm z zewnątrz. Dr Young odkrył, że kiedy ciało jest w prawidłowej równowadze zasadowej, bakterie nie są w stanie znaleźć punktu zaczepienia.
Pomyśl o swoim ciele jak o akwarium.
Pomyśl, jak ważne jest utrzymanie integralności wewnętrznych płynów ciała.
Wyobraź sobie, że rybami w tym zbiorniku są komórki i narządy, które kąpiąc się w płynach, transportują żywność i usuwają odpady. Teraz wyobraź sobie, że cofamy samochód i umieszczamy rurę wydechową zamiast wlotu filtra powietrza, który dostarcza tlen do wody w zbiorniku.
Woda wypełnia się tlenkiem węgla, obniżając odczyn zasadowy, tworząc środowisko kwaśne, i stanowiąc zagrożenie dla zdrowia ryb – Twoich komórek i narządów.
A co, jeśli wrzucimy za dużo żywności lub zły rodzaj żywności (o odczynie kwaśnym np. mleko, cukier i białko zwierzęce), a ryby nie będą w stanie jeść i trawić tego wszystkiego, więc zaczną się rozkładać i gnić? Kwaśne odpady toksyczne i chemiczne wzmacniają rozkład pokarmu, tworząc bardziej kwaśne produkty uboczne, zmieniając optymalne, zasadowe pH wody.
W zasadzie jest to mały przykład tego, co możemy robić z naszymi wewnętrznymi płynami każdego dnia. Psujemy je wraz z zanieczyszczeniami, paleniem papierosów, narkotykami, nadmiernym spożywaniem żywności, nadmierną konsumpcją żywności kwasotwórczej i niezliczoną liczbą wykroczeń, które naruszają delikatną równowagę naszych wewnętrznych płynów alkalicznych.
Niektórzy z nas mają akwaria (organizmy), które są ledwo zdolne do życia, a jednak jakoś udaje się walczyć z dnia na dzień, coraz bardziej odcinać się od równowagi, tak długo aż następuje nieunikniona przewlekła i wyniszczająca katastrofa.
Poziom pH (pomiar kwasowo-zasadowy) naszych wewnętrznych płynów wpływa na każdą komórkę naszego ciała. Wszelkiego rodzaju przedłużone stany nierównowagi kwasu nie są dobrze tolerowane przez organizm. Rzeczywiście, cały proces przemiany materii zależy od równowagi wewnętrznego środowiska alkalicznego. Chroniczne, zbyt kwaśne pH niszczy tkanki. Jeżeli go nie powstrzymamy, to zostanie przerwana cała działalność komórek i ich funkcje, a wraz z biciem serca dojdzie do wypalania zakończeń nerwowych w mózgu. Podsumowując, nadmierne zakwaszenie zakłóca życie samo w sobie powodując wszystkie choroby i słabości!
Skąd masz wiedzieć, czy jesteś zbyt kwaśny?
Tłuszcz jest problemem kwasów, więc spożywaj warzywa!
Być może jednym z najbardziej znanych odkryć Doktora Younga jest jego teoria dotycząca przyczyny otyłości. Pokazał, że tłuszcz jest rzeczywiście problem nadmiernego zakwaszenia. Co to oznacza?
Ciało tworzy komórki tłuszczowe trzymając kwasy z dala od najważniejszych organów żeby te kwasy dosłownie nie udusiły twoich organów na śmierć. Tłuszcz ratuje twoje życie! Tłuszcz jest rzeczywiście odpowiedzią organizmu na niepokojący, zbyt kwaśny stan.
Więc jak można schudnąć? Alkalizować i ćwiczyć, począwszy od ułożenia planu zdrowia i diety określonych w programie „Cud pH”, pijąc ekologiczne Zielone Drinki, które są naładowane chlorofilem jak zakłady wytwórcze energii i pijąc oczyszczającą, zasadową wodę.
Alkaliczna woda i żywność utrzymują zdrową wagę.
Z drugiej strony, drożdże i grzyby produkowane w przekwaszonym organizmie mogą żerować na składnikach odżywczych i zmniejszać chemiczne i mechaniczne wchłanianie wszystkiego, co jesz nawet o 50%. Powoduje to, że wiele osób jest zbyt chudych, co wcale nie jest zdrowsze niż nadwaga.
Bez białka, organizm nie może odbudować nowych tkanek lub produkować enzymów, hormonów, lub setek innych składników chemicznych niezbędnych dla energii komórki i aktywności organów. Rezultaty to zmęczenie, choroba, oraz zmiana wagi ciała.
Kiedy człowiek z niedowagą zaczyna żyć zgodnie z alkalicznym stylem życia, może początkowo stracić trochę wagi przez chemiczną stabilizację organizmu, ale jak to się unormuje, zacznie osiągać swoją poprawną wagę ciała. Zdrowy organizm nie ma nadwagi ani niedowagi. Zdrowe ciało naturalnie utrzymuje swoją idealną wagę. Można przystąpić do przywrócenia zdrowia, równowagi i harmonii ciała z programem „Cud pH”.
Alkalizacja i dotlenienie zaczyna mieć miejsce, gdy organizm w sposób naturalny zaczyna szukać swojej własnej idealnej wagi.
Alergie oznaczają nadmierne zakwaszenie.
Toksyny produkowane w zbyt kwaśnym, pozbawionym tlenu organizmie mogą znacząco przyczynić się do tego, co często nazywa się objawami alergii. Ponadto wchłanianie niestrawionych białek jest główną jej przyczyną.
Układ trawienny jest osłabiony, co uniemożliwia całkowity rozpad aminokwasów, często powodując alergie pokarmowe. Tylko to może powodować szerokie spektrum ciężkich reakcji alergicznych. Kiedy alkalizujesz organizm i ćwiczysz, poczynając od Zielonych Drinków naładowanych chlorofilem z oczyszczonej, zjonizowanej wody z wysokiej jakości jonizatora, te alergie zaczynają ustępować. To dlatego, że produkty te wprowadzają dotleniające i alkalizujące elementy do Twojego ciała, pomagając zrównoważyć warunki, które mogą prowadzić do hiperwrażliwości.
Zmęczenie spowodowane kwaśną dietą.
Zmęczenie jest prawdopodobnie głównym objawem spowodowanym przez przekwaszenie organizmu. Toksyny produkowane w środowisku kwaśnym ciała zmniejszają wchłanianie białka i składników mineralnych, co z kolei osłabia zdolność organizmu do produkcji enzymów i hormonów. To również utrudnia odbudowę komórek i innych niezbędnych elementów potrzebnych do produkcji energii.
Wynikiem tego jest zmęczenie, niska wytrzymałość, brak mięśni i ogólne osłabienie. Aby zniwelować zmęczenie i stać się energiczną osoba, jaką chcesz być, musisz rozpocząć od alkalizujących Zielonych Drinków. Zielony napój w proszku, jest formułą dostarczającą organizmowi istotnych elementów, składników odżywczych i łatwo przyswajalnych białek. Ta alkalizująca, energetyzująca i odżywcza zielona formuła rozpoczyna dotlenienie organizmu.
Alkaliczna woda i woda jonizowana
Najważniejsza rzecz jakiej się musisz nauczyć, to nawadnianie ciała alkalizowaną wodą. Jak ziemia, na której żyjemy, nasze ciała są zbudowane w 70% z wody. Głód często jest wołaniem ciała o wodę.
Dieta bogata w kwasową żywność, taką jak mięso, nabiał, zboża, owoce wysokocukrowe i chleb powoduje powstawanie kwaśnych odpadów, które są wbudowywane do organizmu. Kiedy kwaśne odpady dostaną się do naszej krwi, układ krwionośny będzie próbował pozbyć się ich w postaci płynnej przez płuca lub nerki. Jeśli jest ich zbyt wiele, są składowane w różnych narządach takich, jak serce, trzustka, wątroba, jelito grube i w innych miejscach.
Proces unieszkodliwiania odpadów kwaśnych może być również nazywane „procesem starzenia się.” Aby spowolnić i odwrócić ten proces, trzeba zacząć od usuwania nadmiernego zakwaszenia krwi i tkanek włączając duże ilości wody alkalicznej do diety. Alkaliczna woda ma wartość pH między 9 a 11, neutralizuje szkodliwe, magazynowane kwaśne odpady i delikatnie usuwa je z tkanek. Najlepsze wody alkaliczne pochodzą z jonizatorów wody, które wywołują o wiele bardziej pozytywne skutki niż tylko alkalizację wody.
Czy masz wystarczająco dużo zasadowej żywności w diecie?
Twoje zdrowie zależy od środowiska zasadowego, stworzonego przez spożywanie żywności, takiej jak pomidory, awokado i zielone warzywa … uderzające optimum równowagi to 80/20, które reguluje w organizmie przemiany chemiczne kwasów/zasad. Poprzez proste zmiany w diecie można uzyskać utratę masy ciała, zwiększenie wytrzymałości i siły, silniejszy układ odpornościowy i większe poczucie komfortu.
Jak uzyskać taki stan równowagi?
Po latach zmian społecznych, wydanych milionów dolarów i postępu technologicznego, my, jako ludzie, jesteśmy obecnie w obliczu wyzwania opartego na zdrowej diecie bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.
To nie przypadek, że szybko rosnąca liczba przypadków chorych raka, choroby układu krążenia i cukrzycy koreluje niemal dokładnie ze wzrostem konsumpcji kwasotwórczych środków spożywczych, takich jak cukry, tłuszcze nasycone i białe pieczywo. Jednocześnie nasze spożycie świeżych warzyw i niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych dramatycznie spada, w drodze wygody i generowania uzależnień od słodkich przysmaków.
Być „zasadowym” z łatwą i zdrową dietą
To nie jest technicznie tak trudne jak się wydaje. Kiedy mówimy o jedzeniu zasadowej żywności lub rozpoczęciu alkalicznej diety mamy na myśli spożywanie takiej żywności i napojów, które mają alkaliczny wpływ na organizm. Oczywiście, każdy jest inny – ale większość z nas powinna dążyć do jedzenia 75-80% zasadowej żywności, a co najwyżej 20-25% kwasotwórczych środków spożywczych.
Kliknij tutaj żeby zapoznać się z tabelą żywności zasadowej.