Szparagi to cenne źródło składników odżywczych. Mają działanie odkwaszające, moczopędne, oczyszczające, świetnie działają na stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę różnych układów. Co tu dużo mówić – po prostu warto je jeść, wtedy, gdy jest sezon na szparagi. Można je przyrządzić na różne sposoby – na ciepło, na zimno, w towarzystwie innych warzyw lub makaronów, kasz, ryżu itp. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji.
Szparagi z kaszą jaglaną
Składniki:
- pęczek szparagów
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 5 suszonych pomidorków
- 2 łyżki płatków migdałów
- plaster sera feta lub twaróg
- posiekana świeża pietruszka lub koperek
- ćwiartka cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- sól, pieprz, rozmaryn lub inne ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotuj w bulionie warzywnym lub w wodzie przez około 10-15 minut.
- Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj je do kaszy. Całość gotuj jeszcze przez około 5-8 minut.
- Suszone pomidorki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szparagów i kaszy. To samo zrób z serem feta lub twarogiem.
- Pietruszkę lub koperek posiekaj, posyp nimi danie.
- Wyciśnij sok z cytryny, a następnie wymieszaj z oliwą i przyprawami. Polej nimi danie.
- Posyp płatkami migdałów.
Wskazówka: Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć kaszy bulgur lub innej ulubionej, natomiast zamiast oliwy z oliwek – innego oleju roślinnego tłoczonego na zimno.
Pieczone szparagi z pomidorkami
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- ok 500 g pomidorów cherry, koktajlowych lub innej odmiany drobnoowocowej
- garść płatków migdałów
- niewielka ilość (ok 30 g) sera feta
- 3-4 łyżki oliwy
- pieprz, sól, tymianek lub oregano (najlepiej świeże)
Przygotowanie:
- Szparagi i pomidorki dokładnie umyj i osusz.
- Ze szparagów ułam zdrewniałą końcówkę.
- Wymieszaj sól, pieprz i oliwę, a następnie zamocz w niej pomidorki.
- Pomidorki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a później ułóż na nie szparagi.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 12-20 minut, w zależności od grubości warzyw i tego, czy wolisz szparagi bardziej miękkie, czy też bardziej al dente.
- W międzyczasie podpraż na patelni delikatnie płatki migdałów.
- Gdy warzywa upieką się, posyp je płatkami migdałów, pokruszoną fetą i świeżymi ziołami.
Wskazówka: Zamiast płatków migdałów możesz też użyć uprażonych pestek słonecznika, pestek dyni lub orzeszków piniowych.
Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- pęczek szparagów
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy
- 1-2 łyżki śmietanki kokosowej
- świeża natka pietruszki lub inne zioło
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Marchew, ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotuj około 10-15 minut, aż zrobią się lekko miękkie.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do gotujących się warzyw. Wsyp przyprawy, całość zamieszaj i gotuj jeszcze około 5-8 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie, później dodaj do zupy.
- Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, następnie dodaj do zupy.
- Zupę zmiksuj blenderem.
- Podawaj ze śmietanką kokosową i świeżymi ziołami.
Wskazówka: Oliwę można zastąpić innym olejem roślinnym, natomiast śmietankę kokosową zwykłą śmietaną, przy czym należy dodać, że jest to składnik o działaniu zakwaszającym.