Imbir to cudowna roślina. Jest on używany jako przyprawa i roślina lecznicza praktycznie na całym świecie. Szczególnie miejsce zajmuje zwłaszcza w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej i indyjskiej. Korzyści, jakie daje jest całe mnóstwo – od leczenia przeziębienia, przez oczyszczanie organizmu, po ochronę przed nowotworami. Ze względu na swoje liczne właściwości, w Azji jest określany mianem „leku uniwersalnego”. Z jego dobroczynnego działania może czerpać każdy z nas. Oto kilka przepisów na domowe kuracje imbirowe.
Oczyszczanie organizmu
Składniki:
- szklanka wody, najlepiej alkalicznej
- kawałek świeżego imbiru (0.5-1 cm w zależności od grubości)
- ćwiartka świeżej cytryny
- 1/3 ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy
Przygotowanie:
- Imbir pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce i dodaj go do wody.
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do wody.
- Ogórek pokrój w plasterki (lub wyciśnij z niego sok).
- Całość wymieszaj.
Kurację warto stosować przez minimum kilka dni. Aby zwiększyć efekty, warto w tym czasie powstrzymać się od słodyczy i przetworzonej żywności.
Kuracja odchudzająca
Składniki:
- kawałek świeżego korzenia imbiru (0.5-1 cm w zależności od grubości)
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie: sok z pomarańczy lub sprawdzony niskokaloryczny „słodzik”
Przygotowanie:
- Imbir zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój na małe kawałki.
- W garnku zagotuj wodę z imbirem.
- Gdy woda się zagotuje, zdejmij garnek z ognia. Przecedź napar, np. na sitku.
- Gdy napar trochę ostygnie (do około 80 stopni C), dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli chcesz, możesz „dosłodzić” płyn sokiem z pomarańczy lub innym dodatkiem.
Powyższy napar podkręca metabolizm i ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Najlepiej go popijać rano, na pusty żołądek, ale można go spożywać także w ciągu dnia. Imbir i kurkuma to dwie cudowne rośliny lecznicze, które wszechstronnie działają na organizm. Pozytywnym „efektem ubocznym” takiej kuracji jest wzmocnienie organizmu.
Imbir na przeziębienie
Składniki:
- 0.5 litra wody
- pół cytryny
- około 1 cm świeżego korzenia imbiru
- opcjonalnie: miód
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj, a następnie ostudź. Powinna być ciepła, ale nie wrząca.
- Korzeń zetrzyj na tarce, dodaj do wody.
- Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do mikstury i dokładnie wymieszaj.
- Całość możesz dosłodzić miodem.
Imbirowych mikstur na przeziębienie jest wiele. Jeśli interesują cię inne przepisy, zerknij do artykułu Imbir na przeziębienie – poznaj 3 proste przepisy >>