Zima to czas odpoczynku dla przyrody. Natura okrywa się śnieżnym puchem lub, coraz częściej, opadami deszczu. Jednak nawet w takich warunkach przyroda ma niemało do zaoferowania, a jednym z takich darów są owoce roślin leczniczych. Według niektórych opinii surowce zebrane o tej porze roku mają dużą moc. Cechuje je duża zawartość witamin, bądź też substancji aktywnych. Wybierając się na spacer do lasu lub innego miejsca warto przy okazji zebrać cenne rośliny. W poniższym artykule skupimy się na owocach.
Zimowe owoce roślin leczniczych
- Owoce rokitnika. Są one znane głównie z dużej zawartości witaminy C (pod tym względem wyprzedzają je tylko owoce dzikiej róży). Oprócz tego znajdziemy w nich mnóstwo cennych substancji bioaktywnych, m.in. witaminy, minerały, antyoksydanty. Owoce rokitnika pomagają m.in. przy grypie, przeziębieniu, bólach reumatycznych, problemach pokarmowych, nadciśnieniu, zapaleniu wątroby, podwyższonym poziomie cholesterolu.
- Owoce berberysu zwyczajnego. Berberys to przepiękna roślina ozdobna i lecznicza (uwaga: tylko berberys zwyczajny wykazuje właściwości lecznicze; pozostałe gatunki mogą być szkodliwe dla zdrowia). Jest pomocny przy dolegliwościach żołądka, wątroby, dróg żółciowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ponadto obniża ciśnienie i reguluje poziom cholesterolu.
- Szyszkojagody, owoce jałowca. Drzemie w nich duża moc i aromat. Jako przyprawy używa się ich do dań głównie mięsnych w celu poprawy trawienia. Jako zioło lecznicze można je żuć, przygotować napar, maść lub nalewkę. Owoce jałowca pomagają leczyć infekcje, poprawiają pracę wątroby, oczyszczają organizm. Więcej o ich właściwościach możesz przeczytać tu >>
- Owoce dzikiej róży. To rekordziści pod względem zawartości witaminy C. Według niektórych szacunków mają jej nawet 30-40 razy więcej niż cytrusy. Ponadto znajdziemy w nich wiele innych cennych związków, np. flawonoidów. Owoce dzikiej róży pomagają przy problemach krążeniowych, żołądkowych, bólach stawów, przewlekłym zmęczeniu, alergiach; wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.
- Owoce tarniny. Choć zbiera się je zwykle pod koniec jesieni, są one dostępne przez całą zimę (o ile wcześniej ptaki nie obgryzą gałązek). Rośliny te wykazują działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbiegunkowe. Naparem z suszonych owoców można płukać bolące gardło, popijać go przy stanach zapalnych górnych dróg moczowych, podwyższonym „złym” cholesterolu, dolegliwościach układu krążenia.