Jesień to czas ciepłych, rozgrzewających i sycących potraw. Jesienne menu powinno być również bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i związki wzmacniające układ odpornościowy. Oto kilka propozycji dań na jesienne śniadania, obiady i kolacje.
Rozgrzewająca owsianka
Owsianka to szybka, sycąca, a także ciepła propozycja na śniadanie. Choć wśród owocowych propozycji jest jabłko z gruszką, możesz je zamienić na inne ulubione sezonowe owoce, np. śliwki.
Składniki:
- 1 szklanka ulubionych płatków, np. owsianych
- 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego
- gruszka
- jabłko
- garstka płatków migdałowych
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: ulubiony słodzik, np. ksylitol lub cukier kokosowy
Przygotowanie:
- Płatki podgotuj na mleku roślinnym przez kilka minut.
- Owoce dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki, następnie podduś na patelni dodając 1/4 szklanki wody, cynamon oraz słodzik (jeśli chcesz dodatkowo osłodzić danie). Składniki zamieszaj i duś do momentu aż woda odparuje, a owoce zrobią się miękkie.
- Płatki i owoce przesyp do miseczki. Na koniec całość posyp płatkami migdałów.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 5 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 cm startego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 dag miąższu dyni
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 1 mały pomidor
- listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka bulionu vege bez glutaminianu sodu
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta kurkumy
- szczypta chili
- 2.5 szklanki wody
- sól do smaku
- pestki dyni
- natka pietruszki
Suszone pomidory oraz cebulę posiekać i razem z imbirem dusić na oliwie w garnku (ok 3 minut). Dodać pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i pomidor, a następnie rozmaryn, bulion, kumin, pieprz, kurkumę, chili, wodę, sól (jeśli potrzeba).
Gotować 25 minut, a potem całość zmiksować w blenderze. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zupę podawać udekorowaną prażonymi pestkami i posiekaną natką. Zamiast dyni można użyć marchwi (krem z marchwi).
Placki warzywne
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 buraczek
- cebula
- jajko
- pieprz, sól i inne ulubione przyprawy
- 3 łyżki mąki ryżowej
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.
- Starte warzywa wymieszaj z jajkiem i przyprawami.
- Uformuj placki i smaż je na patelni na rozgrzanej oliwie.
Sałatka na ciepło
Składniki:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 cukinia
- 1 duża garść brukselki
- 2 pomidory
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Cukinię obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę, następnie podduś na patelni przez kilka minut.
- Brukselki podgotuj we wrzątku przez kilka minut, następnie przekrój na pół i podsmaż przez 2-3 minuty na patelni. Aby pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki, warto ją przed gotowaniem wstawić na 2 godziny do piekarnika.
- Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
- Powyższe składniki wymieszaj ze sobą.
- Połącz sok z cytryny z oliwą i przyprawami, a następnie polej nimi sałatkę.