Zielone warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych dobroczynnych związków. Wybornie smakują w warzywnych koktajlach, choć można je przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład jako sałatki. Oto propozycja dania, które jest szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym ciekawie smakuje.
Sałatka z zielonych warzyw
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Pół pęczka natki pietruszki
- Pół awokado
- Garść pestek dyni
- Pół cukinii
- Garść zielonego groszku (w sezonie najlepszy będzie świeży, poza sezonem, może być z puszki)
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Ugotuj szparagi >> na parze lub krótko podgotuj w garnku.
- Świeży groszek można jeść na surowo lub po podgotowaniu, najlepiej na parze.
- Cukinię pokrój na mniejsze kawałki i krótko podduś.
- Awokado obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Natkę pietruszki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj ze sobą kaszę i warzywa.
- Oliwę, sok z cytryny i przyprawy zmieszaj i polej nimi sałatkę.
- Danie posyp podprażonymi pestkami dyni.
Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Warzywa stanowią podstawę zdrowego odżywiania i są ważnym elementem wielu diet, między innymi diety odkwaszającej. Na osobną uwagę zasługuje dość spora grupa zielonych warzyw, do których zalicza się m.in.: brokuły, szpinak, sałaty, kalarepy, koperek, natkę pietruszki, szparagi, czy też awokado. Oprócz dużej dawki witamin i minerałów znajdziemy w nich inne składniki wszechstronnie wspomagające zdrowie.
Przykładem takich składników są antyoksydanty, nazywane również przeciwutleniaczami. Ich głównym zadaniem jest ochrona przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za proces starzenia się organizmu, rozwój nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.
Zielone warzywa to także skarbnica chlorofilu, naturalnego barwnika nadającego roślinom zielony kolor. Jest on odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który umożliwia roślinom odżywianie się i prawidłowy rozwój, ale na człowieka działa równie korzystnie. Dzięki niemu można wspomóc odkwaszanie, oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawić obraz krwi, czy też wspomóc pracę układu pokarmowego. Więcej o chlorofilu przeczytasz w artykule Chlorofil – uniwersalny środek na wzmocnienie organizmu >>