Migdały to kluczowy składnik w diecie odkwaszającej organizm. Robert Young, twórca diety alkalicznej, podkreśla, że są to jedyne orzechy alkalizujące. Warto je jeść także z innych powodów – są dobrym źródłem niektórych witamin, minerałów i innych dobroczynnych związków. Spożywane regularnie wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego, krwionośnego – a to zaledwie część ich właściwości.
Co dobrego robią migdały?
Migdał określa się mianem królewskiego orzecha. Jest to w pełni zrozumiałe, jeśli poznamy możliwości, jakie w nim drzemią. Migdały pochodzą z Bliskiego Wschodu, porastają również Afrykę Północną, Amerykę i niektóre kraje Europy (np. Szwajcarię, Francję, Włochy, Hiszpanię). Znajdziemy w nich dużo potasu, fosforu, magnezu, kwasu foliowego. Oprócz tego te orzechy dostarczają witaminy z grupy B, witaminę A, E, żelazo, wapń, sód, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, flawonoidy. Między innymi dzięki tym składnikom migdały:
- Odkwaszają organizm. Według Roberta Younga, twórcy diety alkalicznej, są to jedyne orzechy alkalizujące.
- Usprawniają pracę układu nerwowego. Dzięki obecności magnezu, witamin z grupy B i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację, zmniejszają skutki stresu.
- Zapobiegają nadciśnieniu – są one rekomendowane przez National Institutes of Health and the American Heart Association.
- Wspomagają odchudzanie. Mimo że zawierają tłuszcz roślinny, są polecane przy dietach odchudzających. NNKT regulują metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 15.
- Łagodzą dolegliwości ciążowe. Migdały zawierają kwas tłuszczowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, ponadto łagodzą nudności i zgagi.
- Łagodzą objawy chorób układu moczowego i oddechowego (np. kamienie nerkowe, zwężenie cewki moczowej, schorzenia oskrzeli, suchy kaszel, chrypka).
Migdały w kuchni
Można je spożywać jako smaczną i zdrową przekąskę lub jako dodatek do różnych potraw, np. sałatek, musli, deserów, czy też ryb. Jeśli je zmielimy, otrzymamy mąkę o delikatnym, słodkawym smaku, która z powodzeniem zastąpi mąkę pszenną przy wypiekach. Z migdałów można również przygotować mleko roślinne – alternatywę dla tradycyjnego krowiego mleka.