Szparagi świetnie odkwaszają organizm, w dodatku są niskokaloryczne, lekkostrawne i zdrowe. Można je jeść na zimno, ciepło, samodzielnie lub jako dodatek do dań warzywnych lub mięsnych. Wyborna zupa krem ze szparagów to jedna z propozycji na kulinarne wykorzystanie tego warzywa.
Przepis zupa krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 500 g ziemniaków, najlepiej młodych
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 średniej wielkości cebule
- ok 350 g zielonego groszku
- 400 ml mleka kokosowego lub śmietany kokosowej
- koperek lub natka pietruszki
- sól i pieprz lub inne ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj szparagi i zmiel je w blenderze.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni.
- Obierz ziemniaki i marchew, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Obierz czosnek.
- Do zblendowanych szparagów dodaj ziemniaki, marchew, groszek, cebulę i czosnek. Gotuj około 15-20 minut.
- Rozdrobnij zupę blenderem.
- Dodaj przyprawy, następnie śmietanę lub mleko kokosowe, a na koniec posyp koperkiem lub natką pietruszki – według upodobań.
Smacznego 🙂
Właściwości szparagów
Gotując zupę ze szparagów, nie sposób nie wspomnieć o ich właściwościach. Te warzywka są niezwykle cennym źródłem wartościowych składników odżywczych, znakomicie działają na cały organizm. W szparagach znajdziemy między innymi: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, karoten, błonnik, asparaginę, glutation, żelazo, magnez, wapń, sód, fosfor, fluor, mangan, selen, chrom. Między innymi dzięki tym składnikom szparagi:
- Dbają o równowagę pH, odkwaszając organizm.
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu zapobiegając miażdżycy.
- Oczyszczają organizm.
- Stanowią naturalną ochronę przed wolnymi rodnikami – związkami, które przyspieszają starzenie się organizmu i przyspieszają rozwój chorób cywilizacyjnych, np. nowotworów.
- Wspomagają pracę nerek i działają moczopędnie. Dzięki temu zmniejszają i łagodzą obrzęki, które występują przy niektórych chorobach, np. reumatyzmie, artretyzmie.
- Wspomagają pracę układu krążenia.
Smak zielonych i białych szparagów
Zupa krem ze szparagów może być zrobiona z białej lub zielonej odmiany. Oba rodzaje różnią się między sobą smakiem. Białe szparagi są delikatniejsze w smaku, zwykle lekko słodkawe. Natomiast zielone mają smak świeżych, wiosennych, zielonych nowalijek.