Żywność alkaliczna to nic innego, jak produkty, które utrzymują idealną równowagę pomiędzy zakwaszeniem a alkalizacją naszego organizmu. Podstawą zasadowej diety są warzywa, owoce i niektóre produkty pełnoziarniste.
Ciało składa się z organów, które skutecznie neutralizują niebezpieczne kwasy. Często zdarza się jednak tak, że zakwaszenie jest tak duże, że nasz organizm sam nie radzi sobie z ich usuwaniem. Organizm jest zdolny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej pod warunkiem, że organy pracują prawidłowo. Ich prawidłowe funkcjonowanie jest utrudnione, kiedy „zalewa” je nadmiar niebezpiecznych kwasów dietetycznych i metabolicznych. Usuwania kwasów z organizmu nie wspomaga zła dieta oraz stosowanie używek (alkohol, papierosy).
Problem zakwaszenia organizmu doskonale prezentują amerykańskie badania. Według najnowszych danych, standardowa dieta amerykańskiej rodziny jest bardzo kwasotwórcza. Organizm statystycznego obywatela Stanów Zjednoczonych nie jest sobie w stanie sam poradzić w usunięciem tego nadmiaru kwasów. W diecie Amerykanów dominuje zakwaszające mięso, modyfikowana genetycznie kukurydza i jej produkty, nabiał oraz rafinowany cukier, przy czym bardzo uboga w zdrowe owoce i warzywa. W ten sam sposób odżywiają się mieszkańcy Europy.
Dieta alkaliczna znacząco zmniejsza obciążenie kwasowe organizmu, przyczynia się do detoksykacji przeciążonych kwasami narządów.
Poniżej lista przykładowych produktów, które w naturalny sposób alkalizują ludzki organizm:
- Warzywa: buraki, brokuły, kalafior, seler, ogórek, sałata szpinak, jarmuż, kapusta, cebula, groszek, papryka;
- Owoce: jabłka, banany, jagody, awokado, granaty, grejpfruty, winogrona, melony, cytryny, pomarańcze, gruszki, arbuzy;
- Alkalizujące białka znajdują się w: migdałach, tofu, kasztanach;
- Alkalizujące przyprawy to: cynamon, curry, imbir, musztarda, sól morska.
Uwaga! Należy zapamiętać, że smak danego produktu wcale nie determinuje tego, jakie działanie wywiera on na nasz organizm (zakwasza go lub alkalizuje). Może się wydawać, że np. owoce cytrusowe działają silnie zakwaszająco, jednak w rzeczywistości kwas cytrynowy alkalizuje ludzki organizm, wywiera na niego pozytywny wpływ.