Na pewno wiesz, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem powinieneś jeść duże ilości warzyw. Ale czy wszystkie są tak samo zdrowe i wartościowe? Co prawda każde z nich zwierają cenne składniki, witaminy i minerały. Są jednak takie, które w wyjątkowy sposób korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Za chwilę poznasz kilka z nich.
Jakie warzywa są najkorzystniejsze dla zdrowia?
Zdaniem dr Roberta O. Younga najkorzystniejsze dla ludzkiego organizmu są warzywa kapustne. Od wieków cenione za swoje cenne właściwości, teraz dzięki badaniom potwierdzono tą korzystną opinię na ich temat.
Naukowcy są zgodni – najkorzystniejsze dla zdrowia są brokuły, kapusta i brukselka. Nie dość, że są znakomitym dodatkiem do posiłków (lub mogą stanowić samodzielne danie), świetnie smakują, to jeszcze chronią Cię przed rakiem.
Czy to nie wspaniałe? By zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na tę chorobę, postaraj się włączyć do codziennej diety te zdrowe warzywa. W ten sposób uchronisz siebie i swoich bliskich przed kłopotami zdrowotnymi.
Jakie korzystne dla zdrowia substancje zawierają?
Co takiego zawierają, że warto je jeść? W warzywach kapustnych, poza składnikami odżywczymi znajduje się sulforafan oraz indole – te dwie substancje, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.
Hamują wzrost istniejących nowotworów, oraz chronią przed powstawaniem kolejnych nieprawidłowych komórek.
Naukowcy odkryli, że sulforafan pobudza enzymy detoksykacji organizmu, pomagając w ten sposób szybko usunąć potencjalnie rakotwórcze substancje. Badania dowiodły, że te składniki odżywcze działają także antyoksydacyjnie. Dowiedziono, że wśród tych, którzy spożywają duże ilości warzyw kapustnych ryzyko zachorowania na raka prostaty, jelita grubego i płuc zmniejszyło się o 44 %.
Ponadto, chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi – takimi jak dym tytoniowy, spaliny samochodowe czy obecnie w powietrzu substancje chemiczne.
Znając właściwości tych smacznych warzyw, wiesz, jak możesz zadbać o zdrowie i urozmaicić codzienną dietę.