W poprzednim artykule poznałeś część cennych składników, jakie zawiera w sobie awokado. Czas, by przyjrzeć się temu niezwykłemu owocowi jeszcze bliżej. Sprawdź sam, co jeszcze może Ci dać jedzenie pysznych awokado.
Jaki ważny składnik zawiera ten owoc?
Awokado zostało przebadane naukowo, ponieważ od dawna ludzie przypisywali mu pro zdrowotne właściwości. Zespół naukowców odkrył, że w 100 g miąższu znajduje się aż 76 mg beta-sitosterolu. Czym jest ta substancja i jakie ma właściwości? Otóż beta-sitosterol to sterol roślinny, który jest korzystny dla naszego zdrowia. Działając w jelitach, przyczynia się do zmniejszenia ilości wchłanianego cholesterolu, a co za tym idzie pomaga obniżyć jego poziom we krwi. Zawiera aż 3 razy więcej tej drogocennej substancji niż banany, wiśnie oraz inne owoce.
Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły również, że fitosterole hamują wzrost nowotworów, a zwłaszcza guzów prostaty. Wiedząc to, jeszcze chętniej powinniśmy sięgać po te wspaniałe owoce.
Co jeszcze kryje się w składzie awokado
Badania naukowe wykazały coś jeszcze. Otóż awokado zawiera aż o połowę glutationu od innych produktów spożywczych. Substancja ta składa się z trzech aminokwasów, które neutralizują występujące w nadmiarze kwasy, będące przyczyną uszkodzenia komórek organizmu a w efekcie powstawania chorób oraz przyspieszenia procesu starzenia.
Dr David Heber, dyrektor Centrum Żywienia Człowieka i autor książki: „Jakiego koloru jest Twoja dieta”, na temat awokado mówi jasno: „Awokado jest doskonałym źródłem glutationu i fitosteroli w zdrowej diecie. Trzeba wiedzieć, że dobrze zbilansowana dieta, bogata w duże ilości warzyw i owoców, dostarczy potrzebnych mikroelementów, które pełnią w organizmie bardzo ważną rolę”.
Wpływają na poprawę ogólnego stanu zdrowia oraz stanowią ważny czynnik w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, cukrzyca oraz wiele innych. Wyniki badań wskazują także, iż niedawno odkryty karotenoid, który obecny jest w awokado pomaga chronić organizm przed różnymi formami nowotworów.