O tym, że owoce i warzywa korzystnie działają na nasze samopoczucie, przekonywać nikogo nie trzeba. Wiemy, że dostarczają nam niezbędnych witamin, minerałów, oraz błonnika, który usprawnia proces przemiany materii. Warto wiedzieć, że niektóre z nich są w stanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Dr Robert O. Young, specjalista w zakresie żywienia radzi nam, jak za pomocą diety zadbać o dobry wzrok.
Czego potrzeba, aby oczy na długo pozostały w dobrej kondycji?
Każdego dnia Twój oczy ciężko pracują. Narażone są na promieniowanie UV, zanieczyszczenia, oraz długą ekspozycję na sztuczne światło (np. jarzeniówki, komputery, telewizory, wyświetlacze LDC). Nic dziwnego, że po pewnym czasie zaczynają słabnąć. Jak im pomóc?
Składnikiem, którego bardzo potrzebują Twoje oczy, jest luteina. To substancja, która jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Gdy jest jej za mało wzrok zaczyna się pogarszać, dodatkowo oczy są wtedy narażone na szereg poważnych chorób.
Potrzebna luteina. Gdzie jest jej najwięcej?
Aby wzmocnić swoje oczy, należy do swojej diety włączyć produkty, które zwierają jej duże ilości. Które zawierają jej najwięcej? Gdzie należy go szukać? Oczywiście w owocach i warzywach. Badania naukowe dowiodły, że bogate w ten składnik są: pietruszce, selerze i szpinaku. Niedawno odkryto, że największe jej ilości są jednak w awokado!
Zawiera ono ponad dwudziestokrotnie więcej luteiny niż inne warzywa i owoce. Badania dowiodły, że osoby, które regularnie spożywały ten owoc, nie o wiele rzadziej zapadały na choroby oczu takie jak: zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćmę. To ważna wiadomość dla tych, którzy zaobserwowali u siebie pogorszenie wzroku.
Dodatkowo awokado jest bogate w witaminę E, która nie tylko wpływa korzystnie na oczy i skórę, ale również obniża poziom kwasowości we krwi, oraz wspomaga procesy metaboliczne w komórkach usuwających szkodliwe produkty przemiany materii. Spowalnia także procesy starzenia i chroni przed chorobami serca.