Nauki medyczne obecnie wyznają teorię, że białe krwinki zapewniają odporność chroniąc przed chorobami.
W oparciu o moje obserwacje ta teoria nie wydaje mi się właściwa. Na trzecim roku studiów na mikrobiologii obserwując białe krwinki przez mikroskop nigdy nie widziałem, żeby atakowały cokolwiek.
W rzeczywistości białe krwinki, w szczególności neutrofile, są jak urządzenia czyszczące baseny – pływają tu i tam przez płyny ciała wyławiając resztki komórkowe, aby zachować czystość i porządek w wewnętrznym środowisku.
Prawdziwy system immunologiczny zapewniający rzeczywistą odporność na stan zakwaszenia to alkaliczny układ buforujący. Ten układ produkuje i wydziela alkaliczne substancje buforujące, które utrzymują delikatne pH płynów ciała na poziomie 7,365.
To właśnie prawdziwa odporność płynąca z alkalicznego układu buforującego sprawia, że jesteśmy zdrowi i silni!
Cztery alkaliczne substancje buforujące wydzielane przez alkaliczny układ buforujący to wodorowęglan sodu, magnezu, potasu i wapnia. Nazywam te alkaliczne substancje buforujące XCO4 – jako X można podstawić takie minerały zasadowe, jak właśnie sód czy magnez.
Główny organ produkujący i wydzielający te substancje to żołądek – organ alkalizujący, a nie jak się powszechnie uważa, organ trawienny!
Żołądek ma na celu alkalizację spożywanego jedzenia i wypełnianie organów i gruczołów alkalicznymi substancjami buforującymi: ślinianek, gruczołów części odźwiernikowej, trzustki i jelita cienkiego.
Alkaliczny układ buforujący to podstawowy układ immunologiczny, a białe krwinki odgrywają jedynie rolę drugoplanową, wspierającą.
Zdrowy alkaliczny układ buforujący czy układ immunologiczny to klucz do zapobiegania chorobom prowadzący do zdrowego, długiego życia. Na szczęście wiemy o wielu rzeczach, które pomogą wesprzeć twój alkaliczny system buforujący.
Poniżej wskazówki:
- Pij duże ilości czystej, zasadowej wody o pH 9,5, aby wypłukać kwasy ze spożytych i przetrawionych posiłków (ok. 1 l na ok. 14,5 do 24 kg wagi)
- Zjedz min. 9 do 12 porcji świeżych (umytych) zielonych warzyw liściastych i owoców dziennie.
- Unikaj pokarmów o wysokiej kwasowości: w tym mięsa (szczególnie drobiu i wieprzowiny), nabiału (szczególnie sera), zbóż, kukurydzy, owoców i soków owocowych o dużej zawartości cukrów, orzechów ziemnych, sosu sojowego, octu, alkoholu, kawy, herbaty i napojów gazowanych.
- Spożywaj min. 500 mg magnezu 3 razy dziennie.
- Codziennie spożywaj sole mineralne.
- Spożywaj duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z oliwy, awokado, granatu, konopi, siemienia lnianego, aby lepiej zbuforować kwasy ze spożytych i przetrawionych posiłków.
- Każdego dnia spożywaj 200 IU witaminy E w formie różnych tokoferoli (w formie naturalnej). Nie łykaj witaminy E w kapsułkach z żelatyny.
- Spożywaj 1000 mg mineralnych dziennie
- Osoby 50+ lub/i z chorobami serca muszą przyjmować 300 mg CoQ10 w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju konopnym. To wzmocni serce i poprawi działanie odporności alkalicznej.
- Przyjmowanie 30 mg cynku każdego dnia poprawi zdolność organizmu do leczenia ran i będzie stymulować odporność alkaliczną. Cynk pomaga chelatować kwasy ze spożywanych i przetrawionych posiłków z węglowodanów.
- Przyjmowanie 200 µg selenu każdego dnia poprawia funkcjonowanie alkalicznego układu buforującego.
- Spożywaj glutation – najsilniejszy przeciwutleniacz, który wspiera alkaliczny układ buforujący.
Więcej szczegółów na temat wspierania alkalicznego systemu buforującego i alkalicznej budowy organizmu znajdziesz w książkach dr Younga: