1. Czy dieta „Cud pH” pomoże osobom cierpiącym na trudną w leczeniu chorobę refluksową przełyku?
Odpowiedź: Oczywiście. Po pierwsze, trzeba zrozumieć, że żołądek jest głównym organem alkalizującym, a NIE trawiącym spożytą żywność i płyny. Kiedy wkładamy do ust jedzenie lub płyny, ślinianki zaczynają wydzielać wodorowęglan sodu, który podczas przeżuwania ma za zadanie podnieść pH pokarmu lub płynu. W organizmie masz tylko jeden przyrząd pozwalający rozdrobnić jedzenie – tym przyrządem są Twoje zęby.
Bardzo ważne jest staranne wymieszanie żywności/płynów w ustach z wydzielanym przez ślinianki wodorowęglanem sodu. Choć w ustach rozpoczyna się proces alkalizacji żywności podczas przeżuwania, w komórkach pokrywających wewnętrzne ściany żołądka również produkowany jest wodorowęglan sodu w celu dalszego zwiększania zasadowości żywności – do osiągnięcia idealnego pH = 8,4. GERD czyli refluksowa choroba przełyku ma miejsce gdy żołądek produkuje nadmierne ilości alkalizującego wodorowęglanu sodu, ma to związek z ciągłym spożywaniem bardzo kwaśnych pokarmów i płynów, a także z kwaśnym stylem życia.
Jeśli zwiększysz zasadowość organizmu poprzez zasadowy styl życia i dietę, automatycznie zmniejszy się zapotrzebowanie na wodorowęglan sodu, więc żołądek uspokoi się i zmniejszy jego produkcję. Kiedy tak się stanie, w żołądku będzie mniej kwasu solnego, który powstaje jako produkt uboczny podczas wytwarzania wodorowęglanu sodu. Kiedy żołądek produkuje mniej kwasu solnego, z powodu mniejszego zapotrzebowania organizmu na wodorowęglan sodu – ustępują objawy GERD lub nadkwasoty żołądka.
Nadmiar kwasu żołądkowego, który również powoduje nudności, jest zawsze znakiem, że organizm potrzebuje większej zasadowości lub wodorowęglanu sodu. Głównym zadaniem żołądka jest alkalizowanie spożytej żywności i płynów oraz buforowanie metabolicznych kwasów we krwi i tkankach. Zapis chemiczny wygląda następująco: NaCl + H2O + CO2 NaHCO3 + HCl, czyli: chlorek sodu reaguje z wodą i dwutlenkiem węgla, powstaje wodorowęglan sodu i kwas solny. Należy pamiętać, że rozstrój żołądka lub nadkwasota są zawsze spowodowane przez nadmiar kwasów, organizm potrzebuje wtedy więcej alkaliczności w postaci wodorowęglanu sodu do buforowania diety oraz metabolicznych i środowiskowych kwasów. Przy diecie „Cud pH” podążasz za doskonałym zdrowiem, dieta ta utrzymuje zasadową konstrukcję organizmu dzięki dostarczaniu podstawowej alkalizującej żywności, napojów i soli mineralnych.
2. Jaki jest najlepszy sposób określenie równowagi pH pacjenta?
Odpowiedź: Najlepszym sposobem określenia równowagi pH jest pomiar pH moczu, który jest zarazem pomiarem płynu tkankowego lub płynów otaczających komórki. Pomiar pH moczu nie jest pomiarem pH krwi lecz pomiarem pH tkanek, ponieważ mocz jest wytworem tkanek a nie krwi. Idealne pH tkanek wynosi 7,2 lub więcej. Każde pH moczu poniżej 7,2 wskazuje na kwasicę tkanek, która może powodować podrażnienia, zapalenia, stwardnienia, owrzodzenia i w ostateczności zwyrodnienia jeśli kwas z tkanek nie jest wydalany przez pory skóry, jelita lub oddawanie moczu. Pacjent musi także mierzyć pH śliny, która jest miarą alkalicznych rezerw organizmu. Kiedy pH śliny wynosi poniżej 7,2, wskazuje to na niski próg rezerwy alkalicznej. Kiedy pH śliny utrzymuje się powyżej 7,2, wskazuje to na odpowiednie rezerwy buforujące kwasy produkowane lub napotkane podczas całego dnia.
3. W jaki sposób można stworzyć wodę alkaliczną? Czy jest to trudny proces?
Odpowiedź: Najprostszy sposób na otrzymanie alkalicznej wody lub wody o funkcjonalnej strukturze, to dodanie 5 kropli wodorotlenku potasu lub chlorynu sodu do 1 litra oczyszczonej lub destylowanej wody. Droższy sposób alkalizowania wody w krótkim czasie to jonizacja wody za pomocą elektrycznego procesu lub jonizatorów wody, które sprzedawane są głównie w sklepach internetowych. Najlepsze jonizatory wody wykorzystują płyty składające się w 99,9 % z tytanu, które emitują ładunki elektryczne, jonizują i tworzą dwa rodzaje wody – alkaliczną oraz kwaśną.
Woda jest zjonizowana po przejściu przez 5, 7 lub 9 tytanowych płytek tworzących dwa rodzaje wody. Pierwszym rodzajem zjonizowanej wody stworzonej za pomocą elektrycznego jonizatora jest woda alkaliczna, której pH zawiera się w przedziale od 7,0-11,0, a oksydacyjny potencjał redukcyjny (ORP) od -150mV do -450mV. Ta zasadowa woda jest dozowana przez jeden z dwóch króćców. Drugim rodzajem wody jest woda kwaśna, której pH zawiera się w przedziale od 3,5 – 5,5, a oksydacyjny potencjał redukcyjny (ORP) od +150mV do +450mV.
Ta woda wypływa drugim króćcem. Zakres cenowy dla elektrycznych jonizatorów wynosi od 950 dolarów w przypadku jonizatorów o trzech płytach do 3000 dolarów za 9-płytowy system jonizujący. Są też nie – elektryczne jonizatory, które przepuszczają wodę przez alkaliczne minerały tworząc alkaliczną wodę o pH mieszczącym się w przedziale od 7,0 – 9,5 i oksydacyjnym potencjale redukcyjnym (ORP) od -75mV do -250mV. Cena takich urządzeń wynosi od 150 do 700 dolarów. Wreszcie, istnieje kilka firm, które produkują butelkowaną wodę alkaliczną o pH od 8,0 do 9,5. Te wód alkalicznych są zazwyczaj filtrowane, a następnie komercyjnie zjonizowane i sprzedawane w wielu sklepach z naturalną/zdrową żywnością na całym świecie.
4. Dieta zasadowa „Cud pH” pomaga zmniejszyć trądzik. Czy istnieją jakieś specjalne pokarmy lub praktyki, które można polecić osobom cierpiącym na trądzik?
Odpowiedź: Skóra jest niczym trzecia nerka. Kiedy alkalizujesz krew, alkalizujesz również tkanki z nadmiaru kwasów powodujących trądzik. Najważniejszą rzeczą jaką można zrobić aby zapobiec trądzikowi jest hiper-perfuzja tkanek za pomocą alkalicznej wody o pH wynoszącym co najmniej 9,5. W celu hiper-perfuzji tkanek należy pić dziennie 1 litr wody na każde 15 kg masy ciała.
5. Jakie są przystępne sokowirówki, podstawowe proszki warzywne oraz produkty alkalizujące wodę dla tych o ograniczonym budżecie?
Odpowiedź: Odniosę się do odpowiedzi na pytanie nr 3. Najbardziej przystępne elektryczne jonizatory to jonizatory trzy-płytowe, produkują one wodę o pH wynoszącym od 7,0 do 9,5 i oksydacyjnym potencjale redukcyjnym od -75 do -250 mV. Koszt takiego urządzenia kształtuje się w granicach od 750 do 950 dolarów. Nie – elektryczne jonizatory tworzą alkaliczną wodę o pH mieszczącym się w przedziale od 7,0 – 9,5 i oksydacyjnym potencjale redukcyjnym od -75mV do -250mV. Oba typy jonizatorów posiadają opcję wstępnego filtrowania, dzięki której z wody eliminowane są: ołów, rtęć i chlor.
Przystępną sokowirówką będzie “PowerGrind Pro Juicer”. Jest sokowirówką, która zrewolucjonizowała przemysł wyciskania soków. Jest połączeniem pomysłowych technologii, wykorzystuje moc ekstrakcji i rozdrabniania zapewniając najlepszy rodzaj soku.
Cechy:
Nowa, rewolucyjna technologia hybrydowa
Potrafi zrobić mleczko orzechowe
Zapewnia większe ilości soku i składników odżywczych niż inne sokowirówki – wypróbuj jaka jest różnica!
Super cichy silnik indukcyjny, dożywotnia gwarancja
Zrobi zarówno mleko sojowe jak i migdałowe
3-letnia gwarancja producenta
Wytrzymałe ostrze ze stali nierdzewnej, chirurgiczna jakość
Opatentowany podwójny podajnik żywności
Elegancka, kompaktowa konstrukcja
Duży, odczepiany kosz na miąższ
Wydajny silnik
Niskie obroty silnika pozwalają zachować dobrą jakość soku
Łatwy do czyszczenia, części można myć w zmywarce
Z łatwością zmieści się na blacie
Idealny do robienia zielonych soków z warzyw liściastych
Cztery międzynarodowe patenty
Polecany zielony proszek zawiera tylko trawy, zielone warzywa i zielone owoce w stężeniu 28:1. Ponad trzydzieści lat temu stworzyłem pierwszy, odwadniany w niskiej temperaturze ziołowy proszek składający się z zielonych traw, warzyw i zielonych owoców o stężeniu 28:1. Od tamtej pory, stworzyłem ulepszone formuły z połączenia zielonych traw, warzyw i owoców, występują one pod kilkoma nazwami. Proszki te są odwadniane w niskiej temperaturze, o koncentracji 28:1. Weź od 3 do 9 gramów proszku i rozpuść w 1 litrze wody o zasadowym pH, aby wykorzystać potężne możliwości alkalizujące traw, warzyw i zielonych owoców do budowania zdrowej krwi. Pij codziennie co najmniej 1 litr takiej mikstury na każde 30 kg swojej wagi.
6. Przy diecie „Cud pH” nie można spożywać małej ilości soli. Według wielu innych diet i różnych wytycznych , sugerowane jest ograniczenie spożywania soli w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Jaka jest prawda?
Odpowiedź: Po pierwsze, wysokie ciśnienie jest spowodowane przez nadmiar kwasu, a nie przez sól. Wszystkie nasze płyny ustrojowe są zasolone sodem. Jon sodu przewodzi impulsy elektryczne i jest odpowiedzialny za transport energii elektrycznej z komórki do komórki. Bez soli – umrzesz. Jest również głównym elementem potrzebnym do produkcji wodorowęglanu sodu. Zapis chemiczny wygląda następująco: NaCl + H2O + CO2 NaHCO3 + HCl. Sól dostarcza również jonów chloru, które są niezbędne w produkcji żelaza. Atom żelaza jest centralnym atomem hemoglobiny. Produkcja żelaza w organizmie przebiega według następującej reakcji: Cl + O Mn + H Fe
7. Fakt wykorzystania wodorowęglanu sodu do alkalizowania organizmu
Odpowiedź: Wodorowęglan sodu jest numerem jeden w alkalizowaniu, codziennie wytwarzany jest przez żołądek w celu utrzymania zasadowego odczynu krwi, tkanek i narządów. Zażywanie wodorowęglanu sodu (bez dodatku aluminium!) jest najszybszym sposobem przywrócenia zasadowego odczynu przewodu pokarmowego, krwi, tkanek i narządów. Polecam picie mieszanki składającej się z 3 g wodorowęglanu sodu i wody o pH równym 9,5 oraz oksydacyjnym potencjale redukcyjnym wynoszącym -250 mV – powinna to być pierwsza czynność jaką wykonamy rano i ostatnia przed pójściem spać.
8. Przez 30 dni byłam na diecie składającej się z zielonych soków warzywnych, wszystkie soki sporządzałam w domu z naturalnych składników. Wprawdzie schudłam, ale straciłam też masę mięśniową, więc zaprzestałam picia soków i wróciłam do moich regularnych nawyków żywieniowych. Podoba mi się spożywanie soków oraz dostarczanie organizmowi tak dużych sił witalnych, ale nie chcę tracić mięśni – czy może pan zasugerować jak nie stracić mięśni będąc na diecie składającej się z zielonych soków?
Odpowiedź: Będąc na diecie „Cud pH”, stracisz „kwaśną” wagę oraz zainfekowane komórki organizmu, w tym kwasy związane z tłuszczem. Nie stracisz natomiast zdrowych komórek organizmu. Mięśnie wytwarzane są z krwi, a krew powstaje w jelicie cienkim, zdrowa krew tworzona jest dzięki dostarczeniu zielonych, warzywnych soków oraz pokarmów. Podczas budowania zdrowego organizmu, należy położyć silny nacisk na leczenie jelit i tworzenie zdrowych krwinek za pomocą zielonej diety, która opisana jest w książce „Próbowałam już tylu diet… Przełomowy program uzdrawiający – cud równowagi pH”.