Wątroba człowieka pracuje bardzo ciężko każdego dnia. Aby wspomagać jej działanie powinniśmy przede wszystkim odkwasić organizm, za pomocą odpowiedniej diety. Gdy wątroba pracuje cały czas bardzo ciężko, to z czasem pojawiają się problemy z jej działaniem. Oto 7 najważniejszych produktów, które odkwaszają wątrobę.
Czosnek i cebula
Zawierają one związki siarki, które są ściśle powiązane z prawidłowym działaniem wątroby i pomagają odbudowywać tkanki wątroby, przez jej oczyszczenie.
Grapefruit
Bardzo bogate źródło witaminy C i antyoksydantów – te dwa składniki skutecznie wspomagają działanie wątroby. Zawiera także dużo flawonoidów, które sprawiają, że wątroba lepiej radzi sobie z tłuszczami.
Kiełki i zielone zboża
Takie preparaty, jak zielony jęczmień czy owies zawierają mnóstwo chlorofilu, który pomaga przyśpieszyć metabolizm i usunąć kwasy z organizmu. Zwiększenie ilości przyjmowanego chlorofilu pozwala na odkwaszenie organizmu, a przede wszystkim jelita grubego i wątroby.
Warzywa z zielonymi liśćmi
To nie tylko szpinak i szczaw, ale także mniszek lekarski, gorczyca i cykoria, które znajdziesz na łąkach. Zielone warzywa zawierają mnóstwo składników, które odkwaszają organizm i pomagają wspomagać wątrobę. Eliminują także pestycydy i herbicydy, a także pobudzają dodatkowo organizm do samodzielnego oczyszczania się.
Awokado
Zawiera bardzo dużo pożytecznego glutatnionu i aktywnie wspiera funkcjonowanie i odkwaszanie wątroby. Badania wykazały, że spożywanie jednego lub dwóch awokado na tydzień, przez co najmniej miesiąc, wspomaga funkcjonowanie twojej wątroby i pomaga ją naprawić. Doktor Robert Young rekomenduje jedno awokado dziennie.
Orzechy włoskie
Orzechy zawierają bardzo dużo l-argininy i glutationu, a także pomocne kwasy omega-3, które pomagają odkwasić wątrobę.
Kurkuma
Kurkuma to jedno z najpotężniejszych pokarmów na poprawę pracy wątroby. Wykazano, że kurkuma pomaga w regeneracji komórek wątroby i zwiększa produkcję żółci, dzięki czemu nie zalega ona w drogach żółciowych.