Tłuszcze mają złą sławę. Są uważane za produkty kaloryczne, które w dodatku mogą powodować wiele chorób. Jednak pod tą nazwą kryje się różnorodna grupa substancji. Tłuszcze są niezbędnym elementem diety, warto jednak wiedzieć, jakie ich rodzaje najbardziej przysłużą się zdrowiu, a jakie mu zaszkodzą.
Dobre i złe tłuszcze
Czasem można spotkać się ze sformułowaniem „dobre i złe tłuszcze”. Jest oczywiście uogólnienie, może jednak ono pomóc szybko zorientować się jakie grupy produktów powinniśmy częściej uwzględniać w codziennym menu, a jakie rzadziej.
Ze względu na pochodzenie tłuszcze (kwasy tłuszczowe) można podzielić na zwierzęce i roślinne, a ze względu na budowę chemiczną – na nasycone i nienasycone (jednonienasycone + wielonienasycone). Źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są zwykle produkty pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, tłuste produkty mięsne, tłuste mleko). Czasem również produkty pochodzenia roślinnego (olej kokosowy, olej palmowy). Natomiast źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych są najczęściej produkty roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni itp.), czasem produkty zwierzęce (ryby morskie).
Co więc warto często jeść, a co ograniczyć? Zdrowe tłuszcze według ekspertów to tłuszcze nienasycone. W naszej diecie powinny gościć oleje roślinne tłoczone na zimno, produkty roślinne bogate w kwasy tłuszczowe, a także od czasu do czasu ryby. Z kolei tłuszcze nasycone powinny być ograniczone. Duże ilości tłustych wyrobów mięsnych, masło czy też smalec mogą przyczyniać się do licznych problemów zdrowotnych, m.in. otyłości, chorób układu krwionośnego, cukrzycy itp.
Zdrowe tłuszcze w diecie
Gdzie można szukać zdrowych tłuszczów? Oto nasze podpowiedzi:
- Awokado. To jeden z najbardziej lubianych owoców świata. Ze względu na swój delikatny smak pasuje do wielu różnych dań. Oprócz dobrych tłuszczów znajdziemy w nim ponad 25 cennych składników odżywczych.
- Nasiona np. słonecznika, pestki dyni, ziarna sezamu, siemię lniane. W wielu sklepach można także kupić wiele pysznych i zdrowych olejów, np. olej sezamowy, olej dyniowy.
- Orzechy np. włoskie, laskowe, brazylijskie. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań.
- Oliwa z oliwek. Kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej, który ma wielu fanów w całej Europie. Najmocniejsza w smaku i najbardziej wartościowa pod względem składników odżywczych jest oliwa z oliwek extra virgin.
- Ciemnozielone warzywa, np. jarmuż, brukselka, szpinak. To fantastyczne źródła witamin, minerałów, antyoksydantów, substancji antynowotworowych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.