Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu oraz utrzymania równowagi pH. Uczestniczy on w około 300 reakcjach enzymatycznych, potrzebuje go niemal każdy układ w organizmie. Ze względu na swoje szerokie działanie bywa nazywany „pierwiastkiem życia”. Poznaj znakomite roślinne źródła magnezu – warzywa o dużej zawartości tego składnika.
Roślinne źródła magnezu
- Kasza gryczana. Zarówno w wersji niegotowanej, jak i gotowanej jest świetnym źródłem wielu pierwiastków, również magnezu. Jeden woreczek suchej kaszy gryczanej (około 100 g) jest w stanie pokryć około 50% zapotrzebowania na ten składnik.
- Pestki dyni. Pestki, podobnie jak miąższ dyni, świetnie działają na organizm. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych związków. Garść surowych pestek dyni jest w stanie zapewnić około 40% dziennego zapotrzebowania.
- Szpinak. To warzywo, zwłaszcza surowe, jest kolejnym dobrym źródłem magnezu. W niewielkiej porcji 100 g znajdziemy w nim około 79 mg tego pierwiastka, czyli około 25% dziennego zapotrzebowania.
- Soja. Obiadowa porcja gotowanej soi jest w stanie pokryć około 40% zapotrzebowania na magnez. Ponadto jest świetnym źródłem białka roślinnego.
- Kiełki pszenicy. Kiełki są pokarmem zasadotwórczym, życiodajnym, rewitalizującym i wysokoenergetycznym. Znajdziemy w nich wiele witamin i minerałów, np. magnez. Szklanka kiełków pszenicy (około 180 g) pokrywa około 47% zapotrzebowania na magnez.
- Orzechy, np. brazylijskie, nerkowca, pinii, migdały. To kolejne świetne źródła magnezu. Garść orzechów jest w stanie dostarczyć około 20-30% dziennego zapotrzebowania.
- Koperek. Surowy koperek to świetny dodatek do dań. Oprócz ciekawego smaku oferuje nam również witaminy i minerały, m.in. magnez. Porcja 200 g pokrywa około 25% dziennego zapotrzebowania.
- Kakao. Gorzka czekolada zawdzięcza swoją renomę dzięki temu składnikowi. W 50 gramach kakao znajdziemy aż 250 mg magnezu.
- Nasiona (len, sezam, chia). Nasiona są kolejnym świetnym źródłem interesującego nas pierwiastka. Ich niewielka porcja (3 łyżki surowych ziaren) pokrywa blisko 25-30% dziennego zapotrzebowania.
- Jarmuż. Jest to warzywo o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych. Porcja jarmużu (200 g) dostarcza niemal 25% dziennego zapotrzebowania magnezu.
Magnez w suplemencie diety
Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór magnezu, wzbogać dietę o powyższe produkty lub sięgnij po suplement diety pHour Salts 450 g >> Preparat składa się z czterech soli węglanowych (wodorowęglanu sodu, węglanu magnezu, wodorowęglanu potasu i węglanu wapnia), które pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmach ludzi, roślin i zwierząt. Dzięki niemu nie tylko dostarczysz niezbędną dawkę magnezu, ale również zadbasz o równowagę pH.