Czy wiesz, że niektóre owoce i warzywa mają większą skłonność do kumulowania pestycydów (i innych związków stosowanych do uprawy roślin) niż pozostałe? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG pochyla się nad tym zagadnieniem publikując co roku listę najmniej i najbardziej zanieczyszczonych roślin. Oto wyniki z 2020 roku.
Co warto wiedzieć?
Na wstępie warto wyjaśnić dlaczego lista jest zmienna, a nie stała. Dlaczego co roku jest publikowany nowy spis warzyw i owoców? Otóż na „chłonność” pestycydów i innych związków ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest struktura roślin umożliwiająca większą chłonność wody i różnych substancji, które zostaną użyte do uprawy. Przykładem są truskawki, jarmuż, czy też pomidory. Innym czynnikiem jest sposób uprawy, nastawiony na większe lub mniejsze zużycie pestycydów.
Warto dodać, że choć badania zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, to współczesny sposób uprawy roślin wygląda podobnie na całym świecie. Wyjątkiem są uprawy ekologiczne, nastawione na wysoką jakość produktów i dbałość o środowisko naturalne.
Warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone toksynami
- Awokado
- Kukurydza
- Ananas
- Bakłażan
- Szparagi
- Kalafior
- Kapusta
- Melon
- Kiwi
- Cebula
- Papaja
- Groszek cukrowy
- Brokuły
Warzywa i owoce najbardziej zanieczyszczone toksynami
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Brzoskwinie
- Wiśnie
- Gruszki
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogrona
- Pomidory
- Selery
- Ziemniaki
Co można zrobić?
Jak robić bezpieczne zakupy? Gdzie szukać warzyw i owoców bez „chemii”? Najlepszym rozwiązaniem jest żywność ekologiczna i pochodząca od lokalnych rolników.
Robiąc zakupy u lokalnego rolnika wspieramy rodzimy handel, a także kupujemy produkty sezonowe, które rosną zgodnie z rytmem ziemi i nie potrzebują chemicznych środków przyspieszających ich wzrost. Ponadto może uda ci się trafić na rolnika, który nie stosuje żadnych pestycydów?
Innym sposobem na warzywa i owoce świetnej jakości jest zakup żywności ekologicznej. Eko uprawy są wolne od chemicznych pestycydów (rolnicy stosują wyłącznie naturalne pestycydy) i innych substancji potencjalnie niebezpiecznych. Ekologiczne warzywa i owoce są co prawda droższe od roślin z konwencjonalnych upraw, jednak ich wartość zdrowotna jest nie do przecenienia.