Szpinak chroni od zespołu metabolicznego!

Azotany zawarte w szpinaku neutralizują zakwaszające substancje, które mogą doprowadzić do rozwoju tzw. zespołu X (zespołu metabolicznego)

Zostało naukowo udowodnione, że azotany zmniejszają zużycie tlenu podczas wysiłku fizycznego. Pojawiły się przesłanki, by sądzić, że mają one też potencjalne znaczenie na rozwój chorób związanych z dysfunkcja mitochondrialną, takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia.

Charakterystyczny bohater kreskówki – Popeye – dał nam dobry przykład, jedząc szpinak. Skupienie się na przygotowywaniu posiłków, w skład których wchodzą duże ilości zielonych warzyw liściastych ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.

Przez pół wieku twierdzono, że nieorganiczne azotany mają negatywny wpływ na ludzki organizm. Jednak ostatnio coraz częściej pojawiają się głosy sprzeciwu w tej sprawie.

W 1990 roku grupa badawcza ze szwedzkiego Karolinska Institutet wykazała, w jaki sposób organizm może przekształcać azotany w NO (tlenek azotu II) – cząsteczki zaangażowane w wiele ważnych funkcji organizmu, takich jak regulacja ciśnienia krwi, układu odpornościowego i metabolizmu komórek.

W trakcie badania zespół podawał zdrowym ludziom ekwiwalent azotanu odpowiadający porcji 200-300g szpinaku lub sałaty. Taka suplementacja trwała 3 dni. Grupa badawcza była podzielona na 2 zespoły – ludzi otrzymujących ekwiwalent oraz ludzi otrzymujących placebo. Następnie wszyscy badani dostali do wykonania zadanie fizyczne – mieli pokonać na rowerze konkretny dystans.

Po wykonaniu badania naukowcy analizowali próbki pobrane z mięśni ud grupy zażywającej ekwiwalent i grupy otrzymującej placebo. U grupy zażywającej azotany zaobserwowano znaczącą poprawę wydajności mitochondriów – zużywali oni mniej tlenu w czasie wysiłku fizycznego.

Jak stwierdza kierownik badań Prof Jon Lundberg: „Ulepszona funkcja mitochondriów prawdopodobnie ma wiele pozytywnych skutków dla organizmu i może wyjaśnić niektóre korzyści zdrowotne, jakie niesie za sobą spożywanie dużej ilości warzyw”.

Opublikowane przez naukowców badania spotkały się z zainteresowaniem środowisk związanych ze sportem, ponieważ pokazują, że azotany zmniejszają zużycie tlenu podczas wysiłku fizycznego.

Wyniki te mają także potencjalne znaczenie dla chorób związanych z dysfunkcją mitochondrialną, takich jak cukrzyca i choroba sercowo-naczyniowego.

Jakie jeszcze działanie ma szpinak?

Ten sam szwedzki zespół badawczy wykazał, że azotan redukuje ciśnienie krwi u zdrowych ludzi i zwierząt laboratoryjnych oraz przeciwdziała przyczynom rozwoju zespołu metabolicznego, tzw. zespołu X, który jest wstępnym etapem cukrzycy. Inni naukowcy wykazali w badaniach na zwierzętach laboratoryjnych działanie ochronne azotanów i azotynów przed zawałem serca i udarem mózgu.

Należy pamiętać, że zakwaszenie organizmu prowadzi do rozwoju wielu chorób i schorzeń. Najlepszym sposobem, aby uchronić się przed nimi jest alkaliczna dieta i tryb życia.

You may also like...