Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Substancje lecznicze

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o imbirze

10 lutego 2016
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o imbirze
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Imbir to bardzo aromatyczne, cierpkie i pikantne warzywo korzeniowe. Zastosowany jako dodatek do potraw nadaje im charakterystycznego zapachu i smaku.

O korzyściach, jakie niesie ze sobą jedzenie imbiru najlepiej wiedzą mieszkańcy Azji, którzy nazywają korzeń „lekiem uniwersalnym”.

Imbir jest uznawany za doskonały środek wiatropędny (usuwa nadmiar gazów z jelit) oraz rozkurczowy (reguluje i „uspokaja” działanie przewodu pokarmowego).

Korzeń imbiru jest skutecznym buforem dla kwasu żołądkowego. Wszystko dzięki temu, że w jego składzie znajdują się gingerole i shogaole, składniki aktywne, które są odpowiedzialne także za charakterystyczny smak i zapach rośliny.

Imbir to skuteczny środek mający działanie zmniejszające nudności – substancje w nim zawarte alkalizują kwaśny odczyn kwasu żołądkowego. Doskonale sprawdza się także jako naturalny środek zapobiegający nudnościom w czasie ciąży.

Japońscy naukowcy uważają, że gingerole mogą być odpowiedzialne za hamowanie odruchu wymiotnego w ludzkim organizmie.

Badanie przeprowadzone przez dr Roberta O. Younga wskazują na buforujące działanie imbiru na nadmiar kwasu w żołądku a tym samym na jego działanie przeciwwymiotne. Składniki zawarte w korzeniu imbiru wspomagają neutralizację kwasów żołądkowych, aktywują wydzielanie kwasów alkalicznych (pobudzających apetyt) i regulują działanie mięśni przewodu pokarmowego.

Zarówno gingerole jak i shogaole są pożytecznym narzędziem do walki z nowotworami. Badanie naukowe wykazały, że gingerole mają właściwości przeciwbakteryjne i hamują wzrost “helicobacter pylori” biorących czynny udział w rozwoju raka żołądka i jelita grubego.

Badania przeprowadzone przez zespół dr Rebecci Lui z University of Michigan wykazały, że gingerole niszczą komórki nowotworu jajnika za pomocą indukcji apoptozy (programowanej śmierci komórek) i fagocytozy (samotrawienia).

W artykule opublikowanym w 2007 roku na łamach „The Journal of Agricultural and Food Chemistry” dr Chung-Yi Chen i jego zespół badawczy z American Chemical Society przedstawił przekonujące dowody na to, że zawarte w imbirze shogaole skutecznie indukują apoptozę w komórkach nowotworowych.

Jeszcze w tym samym roku Rutgers University wspierał wdrożenie leczenia nowotworów za pomocą gingeroli i shogaoli.

Duńscy naukowcy odkryli, że imbir może redukować działanie prostaglandyn, które są odpowiedzialne za wywoływanie niebezpiecznych stanów zapalnych naczyń krwionośnych mózgu, których objawem mogą być częste i uporczywe migreny.

Dlatego, kiedy czujesz, że za chwilę nadejdzie migrena, zażyj 1/3 łyżeczki świeżego, sproszkowanego imbiru. Powstrzyma to uporczywy ból głowy jeszcze zanim się rozpocznie.

Tradycyjne zastosowania imbiru

W tradycyjnej chińskiej medycynie herbatka z imbirem i brązowym cukrem jest środkiem łagodzącym skurcze menstruacyjne. Z kolei herbatka z imbirem i miodem szybko rozprawi się z przykrymi konsekwencjami zatrucia pokarmowego.

Ponadto imbir wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, takie same jak większość powszechnie dostępnych w aptekach niesteroidowych leków przeciwzapalnych (w skrócie NLPZ).

Imbir hamuje działanie chemokin i cytokin – białek biorących udział w procesie zapalnym.

Świerzy korzeń imbiru to doskonały dodatek do zdrowych koktajli śniadaniowych. Zmiksuj blenderem kilka kawałków świeżego imbiru, ząbek czosnku, sok z jednej limonki lub cytryny i porcję lodu a otrzymasz odżywczy i wzmacniający organizm koktajl.

Przy zakupie imbiru pamiętaj, że zawsze najlepszy jest świeży korzeń. Unikaj zakupu warzywa z suchą, pomarszczoną skórką, wyraźnymi śladami pleśni lub z „miękkimi” miejscami.

Najwięcej prozdrowotnych właściwości uwolnimy z imbiru, jeśli go zmiksujemy lub sprasujemy przez praskę do czosnku.

Imbir to naturalnie alkalizujący środek, który wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, zmniejszające nudności i zgagę, wspomagające odporność oraz zwalczające komórki nowotworowe. To także znany i ceniony od wieków dodatek do potraw i napojów. Ponadto herbatka imbirowa przyspiesza metabolizm i dodaje witalności. Dlatego warto często sięgać po ten „uniwersalny lek”.

działanie imbiruimbirjak działa imbir

Related Posts

Kuracje imbirowe – trzy propozycje

Kuracje imbirowe – trzy propozycje

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Imbir to cudowna roślina. Jest on używany jako przyprawa i roślina lecznicza praktycznie na całym świecie. Szczególnie miejsce zajmuje zwłaszcza w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej i indyjskiej. Korzyści, jakie daje jest całe […]

10 znakomitych jesiennych superfoods

10 znakomitych jesiennych superfoods

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Jedzenie ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Zdawali sobie z tego sprawę już starożytni, czego wyrazem jest aktualne do tej pory powiedzenie Hipokratesa niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Te słowa […]

5 ziół i przypraw na lepsze trawienie

5 ziół i przypraw na lepsze trawienie

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Czy często masz uczucie ciężkości po posiłku, zgagę lub wzdęcia? Są to oznaki problemów z układem pokarmowym. Poznaj łatwo dostępne zioła i przyprawy na lepsze trawienie. Zioła i przyprawy na lepsze […]


Daleka podczerwień (FIR) daje wiele korzyści zdrowotnych
Szpinak chroni od zespołu metabolicznego!

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl