Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Pokarm

Szpinak chroni od zespołu metabolicznego!

13 lutego 2016
Szpinak chroni od zespołu metabolicznego!
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Azotany zawarte w szpinaku neutralizują zakwaszające substancje, które mogą doprowadzić do rozwoju tzw. zespołu X (zespołu metabolicznego)

Zostało naukowo udowodnione, że azotany zmniejszają zużycie tlenu podczas wysiłku fizycznego. Pojawiły się przesłanki, by sądzić, że mają one też potencjalne znaczenie na rozwój chorób związanych z dysfunkcja mitochondrialną, takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia.

Charakterystyczny bohater kreskówki – Popeye – dał nam dobry przykład, jedząc szpinak. Skupienie się na przygotowywaniu posiłków, w skład których wchodzą duże ilości zielonych warzyw liściastych ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.

Przez pół wieku twierdzono, że nieorganiczne azotany mają negatywny wpływ na ludzki organizm. Jednak ostatnio coraz częściej pojawiają się głosy sprzeciwu w tej sprawie.

W 1990 roku grupa badawcza ze szwedzkiego Karolinska Institutet wykazała, w jaki sposób organizm może przekształcać azotany w NO (tlenek azotu II) – cząsteczki zaangażowane w wiele ważnych funkcji organizmu, takich jak regulacja ciśnienia krwi, układu odpornościowego i metabolizmu komórek.

W trakcie badania zespół podawał zdrowym ludziom ekwiwalent azotanu odpowiadający porcji 200-300g szpinaku lub sałaty. Taka suplementacja trwała 3 dni. Grupa badawcza była podzielona na 2 zespoły – ludzi otrzymujących ekwiwalent oraz ludzi otrzymujących placebo. Następnie wszyscy badani dostali do wykonania zadanie fizyczne – mieli pokonać na rowerze konkretny dystans.

Po wykonaniu badania naukowcy analizowali próbki pobrane z mięśni ud grupy zażywającej ekwiwalent i grupy otrzymującej placebo. U grupy zażywającej azotany zaobserwowano znaczącą poprawę wydajności mitochondriów – zużywali oni mniej tlenu w czasie wysiłku fizycznego.

Jak stwierdza kierownik badań Prof Jon Lundberg: „Ulepszona funkcja mitochondriów prawdopodobnie ma wiele pozytywnych skutków dla organizmu i może wyjaśnić niektóre korzyści zdrowotne, jakie niesie za sobą spożywanie dużej ilości warzyw”.

Opublikowane przez naukowców badania spotkały się z zainteresowaniem środowisk związanych ze sportem, ponieważ pokazują, że azotany zmniejszają zużycie tlenu podczas wysiłku fizycznego.

Wyniki te mają także potencjalne znaczenie dla chorób związanych z dysfunkcją mitochondrialną, takich jak cukrzyca i choroba sercowo-naczyniowego.

Jakie jeszcze działanie ma szpinak?

Ten sam szwedzki zespół badawczy wykazał, że azotan redukuje ciśnienie krwi u zdrowych ludzi i zwierząt laboratoryjnych oraz przeciwdziała przyczynom rozwoju zespołu metabolicznego, tzw. zespołu X, który jest wstępnym etapem cukrzycy. Inni naukowcy wykazali w badaniach na zwierzętach laboratoryjnych działanie ochronne azotanów i azotynów przed zawałem serca i udarem mózgu.

Należy pamiętać, że zakwaszenie organizmu prowadzi do rozwoju wielu chorób i schorzeń. Najlepszym sposobem, aby uchronić się przed nimi jest alkaliczna dieta i tryb życia.

jak działa szpinakszpinakwarzywa odkwaszające

Related Posts

10 znakomitych roślinnych źródeł magnezu

10 znakomitych roślinnych źródeł magnezu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu oraz utrzymania równowagi pH. Uczestniczy on w około 300 reakcjach enzymatycznych, potrzebuje go niemal każdy układ w organizmie. Ze względu […]

Zielone warzywa do oczyszczających koktajli

Zielone warzywa do oczyszczających koktajli

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zielone warzywa są znane ze swoich właściwości oczyszczających. Są dobrym źródłem witamin, minerałów i innych cennych substancji. Zawierają również chlorofil – związek niezbędny do wzrostu roślin, który znakomicie działa na człowieka, […]

Czy warto jeść surowy szpinak?

Czy warto jeść surowy szpinak?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Szpinak wielu osobom kojarzy się rozgotowaną, zniechęcającą papką z mrożonki. Na szczęście, w sklepach nie brakuje surowego szpinaku w formie całych listków, które można jeść po opłukaniu, bez obróbki termicznej. To […]


Wszystko, co powinieneś wiedzieć o imbirze
Mięta – doskonały środek zobojętniający niebezpieczne kwasy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl