Odkwaszające właściwości ogórka

Jeden ogórek dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie!

Ogórki bardzo dobrze alkalizują i nawadniają nasz organizm, są bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina A, C, K, magnez, krzem i potas.

Ogórki zawierają również mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak erepsyna, która pomaga niszczyć pasożyty.

Wysoka zawartość chlorofilu i lignanów w skórze ogórka sprawia, że ogórek jest świetnym pożywieniem anty-kwasowym/anty-rakowym. Może być szczególnie przydatny w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na rodzaje raka związane z estrogenem, takich jak: rak piersi, rak macicy, rak skóry, rak prostaty i rak jajników.

Wysoka zawartość błonnika w ogórku czyni go doskonałym lekarstwem na zaparcia, które bezpośrednio wypełnia i nawilża jelito grube.

Ogórki są również jednym z najlepszych naturalnych diuretyków, wspomagają wydalanie odpadów poprzez nerki i pomagają rozpuścić nagromadzenie kwasu moczowego (kamienie nerkowe, kamienie pęcherza moczowego).

Mają wspaniałe korzyści przeciwzapalne, które znacząco wspomagają leczenie zaburzeń autoimmunologicznych i neurologicznych.

 Ogórki mogą także pomóc zmniejszyć obrzęki i opuchliznę pod oczami, gdy są stosowane zewnętrznie.

 Ogórki są równierz korzystne dla zębów i dziąseł, pomagają masować dziąsła i usuwać bakterie z zębów.

Zawierają dużo krzemionki, dzięki temu budują silne, zdrowe włosy i paznokcie. Dzięki temu od wieków ogórki uważane są za żywność „upiększającą”. Świeży sok z ogórka ma właściwości oczyszczające i detoksyfikujące całe ciało. Łagodzi problemy trawienne, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka, kwasowość, zgaga, niestrawność i wrzody.

Jest też świetnym sposobem na prawidłowe nawodnienie ciała, ponieważ zawiera dużo korzystnych elektrolitów, które doprowadzają substancje odżywcze w głąb komórek i tkanek, co nawadnia dużo bardziej skutecznie niż sama woda.

Świeży sok z ogórka jest również doskonałym sposobem na obniżenie gorączki u dzieci i dorosłych.

You may also like...