Typowa dieta mieszkańców krajów rozwiniętych nie należy do najzdrowszych. Wręcz przeciwnie, składa się głównie z toksycznych i kwasowych produktów przetworzonych takich jak cukry, sztuczne substancje słodzące, zboża rafinowane oraz genetycznie modyfikowana żywność. Wszystko to w połączeniu z niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi takimi jak brak odpoczynku, stres, czy nadmierne spożywanie leków prowadzi do licznych przewlekłych chorób.
Jednym z fundamentalnych problemów leżących u podstaw niezrównoważonego stylu życia jest brak zrozumienia, że nasze ciało potrzebuje równowagi pH we krwi i aby przetrwać, należy utrzymać poziom pH 7,365 (lekko zasadowe).
Pokarmy, które spożywamy to swoiste paliwo. W procesie trawienia „spalane paliwo” staje się „popiołem”, który ma charakter zasadowy lub kwaśny. Prawa biochemiczne wyjaśniają, że sama żywność jako substancja organiczna nie posiada cech zasadowości lub kwasowości. Jest to atrybut materii nieorganicznej, takiej jak wapń, magnez, potas, sód, siarka, czy fosfor.
Wszystkie pokarmy w przyrodzie zawierają zarówno elementy kwasowe, jak i zasadowe. Według Conscius Living Center zaburzona lub zachowana równowaga jest rezultatem wyboru takich a nie innych produktów. Spożywanie zbyt wielu pokarmów kwasotwórczym może mieć tragiczne skutki dla naszego zdrowia. Wynika to z faktu, że składniki odżywcze, które są niezbędne do utrzymania lekko zasadowego stanu organizmu, nie są dostarczane wraz z codziennymi posiłkami. Ciało może pobierać minerały z własnych zasobów, np. kości, upośledzając zdolność do samoregeneracji i detoksykacji metali ciężkich. W konsekwencji prowadzi to do chronicznego zmęczenia i podatności na wiele chorób. A margines błędu jest niewielki – nawet lekko kwaśne pH (w granicach 6,9) może prowadzić do śpiączki i śmierci.
Najlepsze produkty alkalizujące
Oczywiście celem nadrzędnym jest równowaga. Spożywanie zbyt wielu odkwaszających pokarmów także może prowadzić do powikłań. Jednak ryzyko w tym wypadku jest mniejsze. W celu zwalczenia skutków nieodpowiedniej diety, przedstawiamy najlepsze produkty alkalizujące – 6 głównych grup, które powinny znaleźć się w codziennych posiłkach.
-
Warzywa korzeniowe. W tradycyjnej medycynie chińskiej ten typ warzyw jest szczególnie doceniany. Są one przede wszystkim bardziej bogate w składniki mineralne niż inne warzywa. Dobrym przykładem jest rzodkiewka (biała, czarna lub czerwona) oraz buraki, marchew, rzepa, chrzan i brukiew. Wystarczy je podgotować na parze zaledwie 15-20 minut, aby były gotowe do spożycia i dawały uczucie sytości.
-
Warzywa kapustne. Są to dość popularne warzywa, mające wielu miłośników. Brokuły, kapusta, kalafior czy brukselka są doskonałe z domowym pesto.
-
Zielone warzywa liściaste. Należy do nich kapusta, boćwina, rzepak i szpinak, z których ten ostatni jest prawdziwą rewelacją. Znany jest on przede wszystkim z dużej zawartości witaminy K i kwasu foliowego. Szpinak ma również mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz błonnika, który działa korzystnie na proces trawienia.
-
Czosnek. Ten ceniony produkt pojawia się często na listach najbardziej zdrowych pokarmów zasadowych. Wpływa korzystanie także na układ krążenia i odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę i jest dobrą bronią przeciwko chorobom.
-
Pieprz cayenne. Zawiera wiele enzymów niezbędnych do funkcjonowania układu hormonalnego. Jest jednym z najbardziej alkalizujących. Jest znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz zawartości witaminy A, co czyni go przydatnym środkiem w walce z wolnymi rodnikami, które prowadzą do wielu chorób.
-
Cytryna. Owoc o znakomitych właściwościach alkalizujacych. Jako naturalny środek odkażający może leczyć rany. Przynosi natychmiastową ulgę w dolegliwościach taki jak: nadkwaśność, kaszel, przeziębienie, grypa i zgaga. Cytryna również pobudza wątrobę i pomaga w detoksykacji.
Warto zatem zwracać uwagę co znajduje się na naszym talerzu. Stosowanie tradycyjnej zasady „jedz warzywa” jest pierwszym krokiem do osiągnięcia lepszego zdrowia, a wskazane przez nas produkty niewątpliwie przyczynią się do równowagi pH. Dodaj więc najlepsze produkty alkalizujące do swojej diety i ciesz się dobrym zdrowiem! Krokiem drugim do równowagi pH są odpowiednie suplementy diety, np. suplementy Alkaline Care.