Kontrowersje wokół właściwości soi

Poniżej odpowiedź na e-mail na temat właściwości soi wysłany do dr Younga:

„Cześć Ana,

Dzisiaj byłem wyjątkowo zajęty, bo przygotowuję się na wyprawę. Poprosiłem jednego z naszych mikroskopistów, technika medycznego ze szpitala w Pennsylvanii, o pomoc w udzieleniu odpowiedzi na Twoje pytania. Jego odpowiedź znajdziesz poniżej.

– dr Robert O. Young

Odpowiedź:

Zgodnie z Programem Cud pH, najlepszym sojowym produktem są kiełki soi. Te młode rośliny zawierają mnóstwo pokładów żywej energii, a jednym z celów Programu Cud pH jest dostarczenie energii naszym organizmom, zamiast okradania ich z rezerw energetycznych, wtedy gdy spożywamy kwasowe jedzenie. Temat soi wzbudza wiele kontrowersji, i jak rozumiem może przyczyniać się do tego kwestia GMO.

Soja w zmienionej postaci (GMO) przeobraża się w nienaturalną substancję i w momencie, gdy jemy coś takiego, nasze organizmy nie są w stanie właściwie naturalnie tego rozłożyć. Gatunki, które były karmione żywnością zmodyfikowaną genetycznie po kolejnych kilku generacjach nie były w stanie się rozmnażać.

To, że dziewczynki i chłopcy dojrzewają wcześniej, można powiązać ze zwierzętami, którym wszczepiane są hormony, magazynujące się w zwierzęcym tłuszczu, który jest potem składnikiem wielu produktów jedzonych przez nasze dzieci.

Związki chemiczne w soi nie przyczyniają się do rozwoju raka; rak jest kwasową cieczą.

Faktem jest, że zaburzona równowaga hormonalna przy spożywaniu zbyt dużej ilości jednego hormonu, to efekt kwasowych pozostałości z hormonów, które nie zostały usunięte. Zatem odpowiedź na pytanie: „Jak dużo jest już za dużo?” – to zasada 80/20. Żeby właściwie stosować nasz Program, utrzymuj dietę złożoną w 80% z alkalicznych produktów.

Jednakże osoba zmagająca się z poważną chorobą, może wymagać stuprocentowej diety alkalicznej i przejścia na tzw. „płynną ucztę”, plus na początku należałoby zastosować detoksykację. Dr Young omawia ten program w książce „Próbowałam już tylu diet… Przełomowy Program Uzdrawiający”.

Namoczenie przed spożyciem ziaren takich jak len wyzwala inhibitory enzymów kwasowych, częściowo rozkłada proteiny oraz pozwala jedzeniu w mniejszym stopniu prowadzić do zakwaszenia organizmu. Zazwyczaj jednak lepszym rozwiązaniem od namaczania nasion jest spożywanie kiełków. Zawierają one mnóstwo wody, chlorofilu, witamin i minerałów.

Dr Young pomógł ciężarnej kobiecie w oczekiwaniu na szczęśliwe rozwiązanie dzięki tej samej zasadzie 80/20. Ciąże i porody pacjentek stosujących się do tego programu przebiegają bez żadnych komplikacji. Tak jak zwykle, unikanie wysoko kwasowego jedzenia podczas ciąży jest najlepsze.

„Sick & Tired” książka napisana przez  dr Roberta i Shelley Young ułatwi Ci naukowe i techniczne zrozumienie Cudu pH.

Obydwie części „Back to the House of Health” to wspaniałe książki pełne przepisów dla dzieci i osób starszych, jak również dla ludzi w sile wieku. Przepisy znajdziecie ponadto w każdej książce doktora Younga.

Proszę odwiedźcie www.cudph.pl i zapiszcie się na darmowy newsletter doktora Younga. Znajdziecie go na naszej stronie głównej. Szkoda, że nie mieliśmy więcej czasu na rozmowę w cztery oczy o tych pytaniach i odpowiadających im okolicznościach.

Na stronie doktora Younga znajdziecie ogromne bogactwo informacji, a poza tym jest on dostępny na spotkaniach grupowych w zaciszu Rancho del Sol.

Powodzenia,

Patrick i Denise”

You may also like...