Jak odkwasić organizm?

1. Czym jest program Cud pH?

Cud pH to prawdziwie unikalna transformacja, której każdy może doświadczyć poprzez zastosowanie się do mojego prostego programu. Wiele razy widzieliśmy, jak osoba w dramatycznej kondycji zdrowotnej – ciężko chora, cierpiąca na różne dolegliwości, zmęczona i zmagająca się z nadwagą – może przezwyciężyć swoją chorobę i osiągnąć doskonałe zdrowie, dzięki zmianie stylu życia na alkaliczny i zastosowaniu mojego programu dietetycznego.

2. Jakie jest podłoże teoretyczne Cudu pH?

Choroba, zmęczenie, problemy z nadwagą i ogólnie słabe zdrowie mają jedną, wspólną przyczynę – zaburzoną równowagę poziomu pH w organizmie. Bez odpowiedniego pokarmu, płynów i stylu życia, nasza krew i tkanki mogą ulec nadmiernemu zakwaszeniu, a wtedy podupadamy na zdrowiu. Niemniej jednak, jesteśmy w stanie przezwyciężyć nawet najcięższe dolegliwości zdrowotne poprzez odkwaszanie organizmu, czyli po prostu – uregulowanie poziomu pH w naszych organizmach poprzez odpowiednią dietę i styl życia.

3. Jakie znaczenie ma utrzymywanie poziomu pH płynów ustrojowych organizmu?

Wszyscy znamy liczbę 36,6. Nasze ciała muszą utrzymywać tę temperaturę, abyśmy byli zdrowi. Z kolei 7,365 to po prostu magiczna liczba. Ten subtelny współczynnik określa delikatny poziom równowagi pH płynów ustrojowych organizmu. Jeżeli współczynnik wzrośnie lub zmaleje, zaczynamy czuć się fatalnie. Każdy, kto kiedykolwiek zajmował się akwarium, doskonale wie jak istotny jest poziom pH słonej wody dla zdrowia ryb. Jeżeli woda ulegnie zakwaszeniu, ryba zdycha, ponieważ jej zdrowie jest uzależnione od właściwości wody, w której pływa. Wahania poziomu pH nie spowodują, że człowiek zacznie pływać do góry brzuchem, ale jego zdrowie może ucierpieć, np. poprzez przybranie na wadze, rozwój cukrzycy, czy chorób serca.

4. Jak zmierzyć poziom pH krwi, moczu lub śliny?

Twój lekarz może dać ci skierowanie do laboratorium na pobranie krwi, ale możesz również użyć do tego celu specjalnego paska papieru, który możesz nabyć w lokalnej aptece.

5. Jakie pokarmy odkwaszają organizm?

Wszystkie zielone warzywa i owoce, takie jak: brokuł, szpinak, awokado, ogórek, seler, zielenina; oprócz tego – sól morska.

6. Jakie pokarmy zakwaszają organizm?

Mięso – wołowina, wieprzowina czy drób; nabiał, produkty fermentacji, takie jak ocet; ziarna i owoce bogate w cukry.

7. Jak ćwiczenia fizyczne mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu pH?

Ćwiczenia fizyczne pomagają usuwać toksyny z organizmu. Kiedy ćwiczysz, proces pocenia się wypłukuje kwasy z tkanek poprzez układ limfatyczny, następnie przez układ krążenia, by wreszcie wydalić je drogami moczowymi. Kiedy podejmujesz wysiłek, wydalasz kwasy metaboliczne i trawienne, przez co pomagasz swojemu ciału zachować odpowiedni poziom pH. W swojej książce zamieściłem zestaw kilku prostych ćwiczeń i omówiłem znaczenie rozciągania.

8. Dlaczego Amerykanie są tacy otyli?

W otyłości nie chodzi o tłuszcz – to kwestia kwasu. Amerykanie są po prostu nadmiernie zakwaszeni. Kiedy krew i tkanki organizmu stają się zbyt zakwaszone, zwyczajnie przestają otrzymywać składniki odżywcze, niezbędne do normalnego funkcjonowania. Wtedy wpadamy w coś, co jest nazywane trybem „awaryjnego magazynowania” – nasz wprowadzony w błąd organizm zaczyna gromadzić tłuszcz w celu ochrony organów wewnętrznych. To właśnie niepotrzebne gromadzenie tłuszczu czyni nas – tak, zgadliście – grubymi. Jako naród, lubimy zakwaszające jedzenie.

9. W Ameryce mamy coraz więcej lekarstw, ale jesteśmy coraz mniej zdrowi – dlaczego?

W skrócie: lekarze i koncerny farmaceutyczne nie są zainteresowani źródłem problemów ze zdrowiem. Współczesny model zachodniej medycyny nie rozumie i nie akceptuje faktu, że to co nazywamy „chorobą” jest w rzeczywistości objawem zaburzonej równowagi chemicznej organizmu. Ludzka komórka jest zdrowa w takim samym stopniu, w jakim jej otoczenie jest alkaliczne. Jednak zamiast przedsięwziąć środki, zmierzające do zatrzymania formowania się nieregularnych komórek, powodujących dolegliwości (w nadmiernie zakwaszonym ciele), medycyna głównego nurtu czeka i pozwala rozwijać się niezdrowym komórkom, by później usiłować je zniszczyć.

10. To, o czym pan mówi jest rewolucyjne w kontekście tego, jak postrzegamy nasze zdrowie. Co musi nastąpić, żeby rząd, środowisko medyczne i społeczeństwo zmieniło swoje poglądy?

Aby dotrzeć z tym uzdrawiającym przesłaniem muszę dysponować przestrzenią, w której mógłbym się dzielić tymi przełomowymi pomysłami. Osobiście, jako najważniejsze forum wymiany myśli, postrzegam lokalne, krajowe i międzynarodowe media, ponieważ są one w stanie otworzyć umysły ludzi na ten nowy sposób życia, jedzenia i myślenia. Chcę podzielić się moją wiedzą z każdym człowiekiem na tej planecie, by umożliwić ludziom decydowanie o jakości i długości swojego życia.

 

11. Jesteśmy tak zajęci tworzeniem leków, mających na celu powstrzymanie chorób, a Pan twierdzi, że powinniśmy się raczej skoncentrować na sposobie odżywiania i kwasowej równowadze w organizmie?

Twierdzę, że ludzkie ciało zostało zaprojektowane jako alkaliczne, ale poprzez sposób funkcjonowania stało się kwasowe. Musimy zrozumieć, że najważniejszym czynnikiem w podtrzymywaniu zdrowia, energii i witalności jest sprawdzanie i kontrolowanie delikatnej równowagi poziomu pH płynów ustrojowych. To tak jak z samochodami – ich projekt jest alkaliczny, ale funkcjonowanie jest już kwasowe. Kiedy spalają paliwo, aby uzyskać energię, produkują kwas – tlenek węgla. Jeżeli tlenek węgla nie jest eliminowany poprzez układ wydechowy, samochód ulegnie awarii i stanie się niezdolny do dalszej jazdy. Z nami jest podobnie. Ludzki organizm potrzebuje paliwa, by wytwarzać energię, potrzebną do oddychania, myślenia i poruszania się. Jeżeli produkty przemiany materii, wydzielane w procesie uzyskiwania energii, potrzebnej do oddychania, myślenia i poruszania się, nie będą eliminowane, a delikatny, alkaliczny poziom równowagi pH zostanie zaburzony – również nastąpi awaria: zmęczenie, choroba, a w konsekwencji – śmierć.

 

12. Dlaczego tak wielu niezaszczepionych ludzi nie zapada na grypę, gdy sezon na tę chorobę jest w pełni?

Grypa to sposób organizmu na eliminowanie nadmiaru kwasów poprzez odpowiednie narządy. To dobra rzecz; ciało ma okazję pozbyć się zbędnych kwasów poprzez pory skóry. Kiedy nasz styl życia jest zbyt kwasowy, a jako pożywienie wybieramy najczęściej nadmiernie zakwaszone pokarmy, nasz organizm może wywołać gorączkę, aby otworzyć pory skóry i usuwać kwasy poprzez pocenie się. Bóle i dolegliwości, czy też dreszcze, są rezultatem nadmiernego zakwaszenia, które nie zostało poprawnie wydalone poprzez oddawanie moczu, defekację, oddychanie czy wydzielanie potu. Warto zaznaczyć, że grypa nie jest powodowana przez jakiś fantomowy wirus, ale przez zaburzenie poziomu pH płynów ustrojowych. To interesujące, że sezon zachorowań na grypę pokrywa się z okresem, w którym wielu ludzi pochłania zbyt wiele kwasowych produktów, takich jak alkohol, mięso i cukier. Przyczyną objawów charakterystycznych dla grypy jest nadmierne zakwaszenie krwi i tkanek organizmu, spowodowane szkodliwym stylem życia, odżywiania się i myślenia.

13. W jaki sposób nadwyrężyliśmy proces trawienia?

Proces trawienia jest kwasowy i szkodliwy dla naszych tkanek i organów. Dlatego, na podstawie moich badań, postuluję, by uznać żołądek za narząd wydzielniczy, a nie element układu trawiennego. Celem żołądka jest produkowanie alkalicznego bufora, czyli dwuwęglanu sodu, który alkalizuje pokarm w drodze do jelita cienkiego, którego pH wynosi 8.4. Kiedy wspieramy alkaliczny projekt naszego organizmu poprzez podejmowanie racjonalnych decyzji żywieniowych, wybierając alkaliczne jedzenie i napoje, redukujemy poziom dwuwęglanu sodu. Dzięki temu zmniejszamy ilość produktów przemiany materii, powstających przy wydzielaniu dwuwęglanu sodu – czyli kwasu solnego, który powoduje niestrawność, podrażnienie żołądka, zgagę, wrzody, a nawet raka żołądka.

14. Jakie kroki powinniśmy podjąć, by osiągnąć równowagę i zdrowie?

Kiedy zrozumiemy tę najważniejszą prawdę – że ludzkie ciało jest zasadowe ze względu na projekt i kwasowe w kontekście funkcjonowania – będziemy mogli podejmować lepsze decyzje, dotyczące stylu życia i diety. Harmonia i zdrowie nie są czymś co osiągasz, ale czymś co robisz – jedynym sposobem, by zacząć to robić, jest zmiana stylu życia na alkaliczny.

15. Czym jest ekologia ciała?

Ekologia ciała zajmuje się badaniem sposobów zapobiegania chorobom, cechuje ją środowiskowe i kontekstualne podejście – nie leczenie dolegliwości, lecz zapobieganie im poprzez utrzymywanie delikatnego poziomu równowagi pH płynów ustrojowych.

16. Co powinniśmy wiedzieć o wirusach, bakteriach, pleśni, grzybach i drożdżach?

Przede wszystkim to, że wirusy to cząsteczki chemiczne, tak jak jad węża, a bakterie, grzyby i pleśń są biologicznymi produktami ewolucji zorganizowanej materii i nie mogą być powodem choroby, lecz jedynie objawem zmian na poziomie komórkowym, które są spowodowane wahaniem poziomu pH. Te zmiany mogą być wywoływane przez fizyczne i/lub emocjonalne stresory.

17. Powinniśmy pić dużo wody. O jakiej ilości mówimy? Jakiego rodzaju?

Gdy przychodzimy na świat, składamy się w 90% z wody; po naszej śmierci w naszych organizmach wody jest już tylko 50%. Można powiedzieć, że jesteśmy zbudowani z wody i drobnych dodatków. Kiedy jesteśmy zakwaszeni, jesteśmy również odwodnieni i powinniśmy pić co najmniej 50 ml alkalicznej wody o pH równym 9.5 na 1 kilogram masy ciała, aby wspierać alkaliczną strukturę naszego ciała.

18. Czym są ćwiczenia na poziomie komórkowym?

Ćwiczenia na poziomie komórkowym polegają na równoczesnym angażowaniu w wysiłek fizyczny wszystkich komórek organizmu. Ustaliłem, że najłatwiejszym, a zarazem najbardziej efektywnym sposobem na ćwiczenie wszystkich komórek jest wykorzystanie mini-trampoliny. Ruch w górę i w dół powoduje rozszerzanie, a następnie kompresję każdej komórki ludzkiego organizmu, gwarantując najlepsze możliwe ćwiczenie na poziomie komórkowym przy braku nadmiernego obciążenia układu szkieletowego.

19. Czym są izoflawony jaką rolę odgrywają w procesie leczenia?

Izoflawony są rodzajem „roślinnego hormonu”, który – w wysokich stężeniach – znajduje się w soi i kiełkach. Pomagają one zapobiegać rozwojowi nowotworów o podłożu hormonalnym; przykład – rak piersi.

You may also like...