Gluten-co powinniśmy o nim wiedzieć

Gluten-co powinniśmy o nim wiedzieć.

Gluten to mieszanina białek pochodzenia roślinnego występująca w niektórych zbożach.

Dzięki glutenowi ciasto podczas wyrabiania nabiera kleistości i ciągliwości, a podczas pieczenia zatrzymywane są w nim pęcherzyki dwutlenku węgla, co sprawia, że rośnie i nabiera ono porowatej struktury.

Największą zawartość glutenu ma mąka z twardej pszenicy Durum- nazwa ta kojarzy nam się z makaronami dobrej jakości.

Kolejne pod względem zawartości glutenu są zboża:

– żyto

– jęczmień

– owies

Dlaczego gluten cieszy się złą sławą?

Spowodowane jest to faktem, że około 1% populacji ludzkiej nie toleruje glutenu.

Najostrzejsza forma tej dolegliwości to choroba zwana celiakią.

U osób z nietolerancją glutenu niezachowywanie diety powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.

Skutkuje to pogorszeniem wchłaniania substancji odżywczych do krwiobiegu, a w efekcie niedożywienie.

Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu to:

– wzdęcia

– zaparcia

– gazy

– biegunka

– bolesne skurcze jelit

– uczucie ciężkości po zjedzeniu produktów mącznych

Skutki lekceważenia nietolerancji glutenu.

Jeśli osoba nietolerująca glutenu, w porę nie wykluczy zawierających go produktów żywnościowych ze swojego jadłospisu, może to spowodować rozwój chorób takich jak:

  • rogowacenie mieszkowe skóry tzw. gęsia skórka-jako efekt zaburzonego wchłaniania kwasów tłuszczowych oraz witaminy A
  • choroby autoimmunologiczne takie jak:

    – stwardnienie rozsiane

    – łuszczyca

    – zapalenie tarczycy Hashimoto

    -wrzodziejące zapalenie jelita grubego

    – toczeń

    -zapalenie stawów

  • zawroty głowy i poczucie braku równowagi
  • ból mięśni i stawów
  • zespół policystycznych jajników
  • objawy charakterystyczne dla PMS
  • depresja
  • lęki
  • ADHD u dzieci, nadpobudliwość u dorosłych

Jak sprawdzić, czy problem nietolerancji glutenu nas dotyczy.

Aby upewnić się, że nietolerancja glutenu nas nie dotyczy, należy, na 3-4 tygodnie wykluczyć z diety produkty zawierające ten składnik-tzw dieta eliminacyjna.

Po tym czasie z powrotem zaczynamy jeść żywność zawierająca gluten.

Jeśli nasze samopoczucie wyraźnie się pogorszy, to znaczy, że jedzenie produktów zawierających gluten szkodzi naszemu zdrowiu.

Nietolerancja glutenu może być wrodzona lub nabyta.

Dlatego trzeba obserwować reakcję naszego organizmu na jedzenie produktów, które mogą zawierać gluten, ale nie należy też z góry zakładać, że glutenu nie tolerujemy.

You may also like...