Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
promocja zdrowia

Działanie antyutleniające i antynowotworowe papryki

21 stycznia 2016

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
Działanie antyutleniające i antynowotworowe papryki
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Zawartość

  • 1 Pochodzenie papryki
  • 2 Potencjalne korzyści antynowotworowe
  • 3 Jak wybrać dobrą paprykę?
  • 4 Jak obrabiać i gotować słodką paprykę?
    • 4.1 Podobne

Pochodzenie papryki

Papryka należy do rodziny roślin psiankowatych. Była uprawiana już 9000 lat temu w Ameryce Południowej i Środkowej. Angielska nazwa „pepper” została jej nadana przez pierwszych europejskich kolonizatorów kontynentu. Oryginalna nazwa w języku hiszpańskim brzmi „pimiento”.

Ze względu na to, że paprykę można uprawiać w różnych warunkach klimatycznych stała się ona niezwykle popularna w kuchniach całego świata. Obecnie uprawia się ją w obu Amerykach, Europie, Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz w części Azji. Pod względem produkcji komercyjnej to Chiny stały się potentatem w jej uprawie – w 2007 roku wyprodukowały prawie 14 mln ton, na drugi miejscu znalazł się Meksyk z 4 mln ton zaś na trzecim miejscu Stany Zjednoczone z 1 mln ton słodkiej papryki.

W USA zagłębiem paprykowym jest Floryda i Kalifornia. Średnie spożycie papryki w Stanach Zjednoczonych dla osoby dorosłej wynosi 16 funtów papryki rocznie, z czego aż 9,5 funta stanowi słodka papryka.

Pod względem zawartości składników odżywczych wykazujących działanie antyutleniające i odkwaszające to słodka papryka jest dobrym źródłem witaminy C (aż 117 mg w jednej filiżance – ponad dwa razy więcej niż w średniej wielkości pomarańczy). Ponadto jest też źródłem innego przeciwutleniacza – witaminy E.

Oprócz tego papryka zawiera też:

  • mangan
  • flawonoidy
  • kwercetynę
  • hesperydynę
  • karotenoidy
  • alfa-karoten
  • beta-karoten
  • kryptoksantynę
  • luteinę
  • zeaksatynę

Analizując powyższą listę widzimy, że papryka zawiera beta-karoten i zeaksatynę. Substancje te występują w tym warzywie w mocno skoncentrowanej postaci – już jedna filiżanka świeżo pokrojonej słodkiej papryki zawiera ok. 1500 mikrogramów beta-karotenu, czyli tyle ile ma w sobie 1/3 średniej wielkości marchewki.

Dzięki bogactwu składników odżywczych zawartych w słodkiej papryce i jej działaniu antyutleniającemu i odkwaszającemu jest ona doskonałym środkiem wspomagającym zdrowie człowieka. Słodka papryka wpływa pozytywnie na układ krążenia i zapobiega cukrzycy typu II.

Obecnie trwają też badania nad wpływem słodkiej papryki na zdrowie oczu – wiemy, że jedna filiżanka słodkiej papryki zawiera łącznie aż 314 mikrogramów luteiny i zeaksantyny. Te dwie substancje znajdują się w wysokim stężeniu w plamce żółtej oka (środkowej części siatkówki) i są niezbędne do ochrony plamki przed uszkodzeniami związanymi z działaniem tlenu.

Najczęstszą przyczyna pogarszania się wzroku u osób po 60 roku życia jest tzw. AMD czyli choroba zwyrodnieniowa plamki żółtej oka. Najnowsze badania sugerują, że regularne jedzenie papryki co najmniej raz na 2-3 dni może wstrzymać rozwój tej choroby. Wszystko za sprawą zawartych w słodkiej papryce składników odżywczych – w szczególności unikalnego stężenia wspomnianych już luteiny i zeaksantyny.

Potencjalne korzyści antynowotworowe

Ciągłe narażenie na nadmierny stres, tryb życia, zakwaszenie organizmu – między innymi te czynniki przyczyniają się do zwiększenia ryzyka rozwoju nowotworów. Mogą być one jednak rekompensowane przez alkalizującą dietę. Jedzenie papryki równoważy poziom kwasów w organizmie i znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Jak wybrać dobrą paprykę?

Podczas wyboru słodkiej papryki kieruj się jej kolorem – powinien on być głęboki i żywy. Skórka powinna być napięta, bez miękkich plam, skaz i czarnych obszarów. Pędy powinny być zielone i mieć ładny wygląd. Świeża papryka powinna mieć odpowiedni stosunek masy do wielkości. Unikaj tych papryk, które mają widoczne uszkodzenia skórki lub rozmięknięte obszary. Kształt warzywa w żaden sposób nie wpływa na jego jakość i smak.

Umytą słodką paprykę można przechowywać w lodówce (w specjalnej komorze na warzywa) przez ok. 7-10 dni. Paprykę w lodówce warto jest przykryć mokrą szmatką lub papierowym ręcznikiem – zapobiegnie to nadmiernej utracie wody z warzywa i utrzyma jędrną i chrupiącą strukturę. Należy pamiętać aby na czas przechowywania w lodówce nie usuwać z papryki łodygi, zapobiegnie to jej przemarznięciu. Papryka może być zamrożona bez uprzedniego blanszowania, najlepiej jest mrozić ją w całości aby mieć pewność, ze struktura, smak i wartości odżywcze nie ulegną zniszczeniu.

Ostatnie badania wykazują, że słodką paprykę najlepiej jest myć w zimnej wodzie – wtedy zachowuje w sobie najwięcej przeciwutleniaczy i substancji alkalizujących.

Jeśli nie jesteś pewien czy Twoja papryka jest dojrzała to przez 1-2 dni możesz przechowywać ją bez chłodzenia w temperaturze pokojowej (ok. 20°C).

Jak obrabiać i gotować słodką paprykę?

Przed pokrojeniem słodkiej papryki należy umyć ją pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli warzywo zostało woskowane przed sprzedażą należy je delikatnie wyszorować szczotką z naturalnego włosia.

Ostrym nożem należy wyciąć łodygę oraz gniazdo nasienne warzywa. Jeśli chodzi o krojenie papryki to mamy tu dowolność kształtów i rozmiarów. Ciekawą opcją wydaje się odcięcie „kapelusza” z łodygą, wydrążenie środka i przygotowanie nadziewanej papryki.

Spośród wszystkich metod przyrządzania papryki najzdrowszym jest jej lekkie podsmażenie. Wówczas zachowuje ona w sobie najwięcej smaku i najwyższe stężenie składników odżywczych.

Podsumowując, słodka papryka jest źródłem antyoksydantów i składników przeciwzapalnych. Jest bogata w liczne składniki odżywcze np. flawonoidy, kwas hydroksycynamonowy oraz liczną grupę karotenoidów (ponad 30 różnych substancji). Słodka papryka zawiera w sobie przeciwutleniacze, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę K, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, potas, magnez, mangan i molibden. Regularne spożywanie słodkiej papryki przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób krążenia oraz chorób oczu. Ponadto wykazuje ona działanie alkalizujące i wspiera utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu.

Podobne

działanie paprykipaprykasłodka papryka

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)

Scottowi udało się schudnąć i wyeliminować zakwaszające produkty z diety
Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Najpopularniejsze artykuły

  • Właściwości cytryny: cytryna odkwasza organizm!Właściwości cytryny: cytryna odkwasza organizm! 18 lutego 2015
  • 10 oznak chorej wątroby10 oznak chorej wątroby 6 października 2015
  • Jak zbadać pH organizmu człowieka?Jak zbadać pH organizmu człowieka? 23 lutego 2015
  • Czy kawa jest zdrowa? 23 powody, dla których nigdy więcej nie sięgniesz po filiżankę kawyCzy kawa jest zdrowa? 23 powody, dla których nigdy więcej… 12 września 2014
  • Czy Coca-Cola lub Pepsi szkodzi zdrowiu? 19 praktycznych zastosowań dla Coca-Coli lub Pepsi…Czy Coca-Cola lub Pepsi szkodzi zdrowiu? 19 praktycznych… 3 grudnia 2014

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Cukrzyca
  • dieta
  • Ebola
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Chmurka Tagów

awokado ból brzucha brokuły cebula cud ph cukier cukrzyca depresja dieta dieta alkaliczna dieta odkwaszająca dieta zasadowa ebola jak się zarazić ebola objawy historie ibs jak działa sól jak leczyć cukrzycę jak odkwasić organizm jak schudnąć leczenie chorób leczenie cukrzycy leczenie otyłości łysienie nowotwory oczyszczanie organizmu odchudzanie odkwaszanie organizmu odkwaszenie organizmu otyłość owoce pomidory przyczyny raka rak soja sól szpinak warzywa wirus ebola witaminy woda woda alkaliczna zakwaszenie organizmu zdrowie zioła

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Najnowsze wpisy

  • Jak zakwaszenie wpływa na komórki organizmu?
  • Zacznij wiosnę pozytywnie! Kup Alkaline 16 Greens, a szejker otrzymasz gratis
  • Kiełki pomogą Ci odzyskać równowagę pH!
  • 10 warzyw, które odrosną z resztek

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij