Ciepłe, rozgrzewające zupy warzywne to świetny dodatek do jesienno-zimowego menu. Zupy tego typu są lekkie, rozgrzewają organizm, a jeśli wzbogacimy je alkalicznymi dodatkami, to będą wręcz idealne przy odkwaszaniu organizmu.
Zupa krem z buraków
Składniki:
- 3-4 średniej lub dużej wielkości buraczki
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny lub dwóch limonek bądź też połówki pomarańczy
- 1 litr bulionu warzywnego lub ekologiczne warzywne kostki do zupy
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól, rozmaryn lub tymianek
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: płatki migdałów
Przygotowanie:
- Buraki umyj, wstaw do piekarnika (w skórce) na około 1h w temperaturze 200 stopni C.
- Po upieczeniu i przestudzeniu obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, np. w kostkę, a następnie wrzuć do garnka i zalej bulionem.
- Obierz ze skórki i umyj ziemniaki i marchewkę. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do buraków. Gotuj przez około 20 minut, do momentu aż zrobią się miękkie.
- W międzyczasie na patelni zeszklij cebulkę i czosnek na oliwie z oliwek. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw.
- Pod koniec gotowania dodaj sok (z cytryny, limonki lub pomarańczy) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy warzywa będą już miękkie, wyłącz zupę i poczekaj chwilę aż ostygnie. Całość zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietanę lub jogurt.
- Zupę warto podawać posypaną płatkami migdałów.
Dlaczego buraczki?
Burak jest jednym z flagowych warzyw w okresie jesienno-zimowym i jednym z ważniejszych w diecie odkwaszającej organizm. Charakteryzuje się średnią zasadotwórczością i przyczynia się do równowagi pH. Oprócz tego ceni się go za inne cenne właściwości:
- wzmacnianie odporności,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- leczenie niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza,
- ochrona przed nowotworami,
- neutralizacja wolnych rodników (związków odpowiedzialnych m.in. za przyspieszenie procesów starzenia się),
- obniżenie ciśnienia i regulacja poziomu cholesterolu.
Regularne spożywanie buraków i soku z tych warzyw także zwiększa ogólną wydolność fizyczną. Warto więc w okresie jesienno-zimowym często dodawać je do swojej diety.