Zupa antyrakowa to smaczne i szybkie w wykonaniu danie. Jego głównymi składnikami są warzywa o działaniu antynowotworowym: brokuły, cebule, marchewki, kapusty. Poznaj ten prosty przepis.
Zupa antyrakowa
Poniższy przepis jest na 2 porcje. Przygotowanie zupy zajmie Ci około ok 20 minut.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 cebule dymki, posiekane
- 2 łyżki ziaren kminku
- 2 marchewki
- 2 plastry czerwonej kapusty
- 2 plastry białej kapusty
- 2 główki brokułów
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 3 łyżki świeżego koperku
- przyprawy wedle uznania
WYKONANIE
- Namocz kminek w czystej wodzie na 24 godziny przed użyciem, a następnie odsącz.
- Do garnka wrzuć brokuły podzielone na małe różyczki oraz ich łodygi pokrojone w cienkie plasterki.
- Na brokuły wrzuć startą kapustę i marchewkę i dodaj kminek.
- Zmiksuj cebulę w 2 szklankach gorącej wody i wlej bulion do warzyw.
- Przykryj, pozostaw na 5 minut do odparowania, przybierz koperkiem i plasterkami czerwonej papryki.
Smacznego 🙂
Właściwości zdrowotne warzyw
Zupa antyrakowa składa się z wielu warzyw bogatych w składniki odżywcze i substancje antynowotworowe.
Brokuł – zawiera m.in. kwas foliowy, potas, witaminę C, witaminę B, witaminę K, A. Natomiast w kiełkach brokułów znajdziemy m.in.: karotenoidy (takie jak beta-karoten), magnez, błonnik pokarmowy. Działanie antynowotworowe zawdzięcza substancji o nazwie sulforafan. Dowiedz się, jak gotować brokuły, aby działały antynowotworowo >>.
Marchew – jest źródłem potasu, błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu. Znajdziemy w niej dużo mikro- i makroelementów oraz flawonoidów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Przed nowotworami chroni nas substancja o nazwie kwas retinowy, metabolit witaminy A.
Cebula – to niebywale proste w uprawie warzywo jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. Oprócz tego zawiera allicynę i kwercetynę – składniki chroniące przed nowotworami.
Kapusta – działanie antynowotworowe wykazuje przede wszystkim kapusta biała i czerwona. Warzywa kapustne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit i ich oczyszczanie. To również niezwykle bogate źródło witaminy C.
Przepis został zaczerpnięty z książki Próbowałam już tylu diet >>