Wysoki poziom cholesterolu jest jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy. Choroba może przez długi okres czasu rozwijać się bezobjawowo, a charakterystyczne dolegliwości pojawiają się dopiero z biegiem lat. Dlatego niezmiernie ważne są badania profilaktyczne i szybkie reagowanie. Wysoki poziom cholesterolu można obniżyć odpowiednią dietą i ziołami, zwłaszcza w początkowym etapie choroby.
Ostropest plamisty
To jedno z najpopularniejszych polskich ziół. Jego głównym działaniem jest korzystny wpływ na wątrobę, dlatego jest on polecany przy chorobach tego organu, oczyszczaniu organizmu, zatruciu alkoholem bądź też długotrwałej i intensywnej farmakoterapii. Oprócz tego ostropest korzystnie wpływa na procesy trawienne, działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i oczywiście reguluje poziom cholesterolu.
Siemię lniane
To kolejne popularne i łatwo dostępne zioło. Według jednego z badań zaledwie trzy łyżki siemienia lnianego są w stanie obniżyć poziom „złego” cholesterolu i ochronić nas przed miażdżycą. Ponadto nasionka lnu są świetnym źródłem kwasów omega-3, wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego, łagodzą stany zapalne żołądka, wspomagają odchudzanie i łagodzą dolegliwości okresu menopauzy. Jeśli jesteś miłośnikiem olejów roślinnych tłoczonych na zimno, nasiona lnu możesz zamieć na wysokogatunkowy olej lniany.
Czosnek
Właściwości zdrowotne czosnku >> są niezwykle szerokie. Jest to jedna z najlepszych roślin stosowanych przy infekcjach pasożytniczych, wirusowych i bakteryjnych. Czosnek podnosi ogólną odporność organizmu, odkwasza organizm, poprawia trawienie, obniża ciśnienie i przeciwdziała zakrzepom krwi. Wśród tej imponującej listy jest również zdolność do regulowania poziomu cholesterolu. Jeśli odstrasza cię jego zapach, sięgnij po bezzapachowy ekstrakt z czosnku lub inne preparaty, które mają go w swoim składzie.
Czarnuszka siewna
To kolejne łatwo dostępne zioło o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Czarnuszka wspomaga pracę układu odpornościowego, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Poprawia trawienie, wspiera pracę układu krążenia, pokarmowego i oddechowego. Niektóre badania wskazują, że roślina może oddziaływać antydepresyjnie. Jej ceniona również za zmniejszenie reakcji alergicznych i astmatycznych. Czarnuszka obniża poziom cholesterolu i cukru, chroniąc tym samym przed dwoma podstępnymi chorobami cywilizacyjnymi – miażdżycą i cukrzycą.